Postoje načini

Što učiniti kada se vaše dijete "jednostavno ne uklapa"?

"Djeca u školi prave probleme mom djetetu." " Moje dijete jedino nije pozvano na rođendan."
Lifestyle / Obitelj | 11. 09. 2024. u 13:31 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svojoj privatnoj praksi radim s mnogim roditeljima djece s razlikama u učenju i razmišljanju. A društveni izazovi poput ovih mogu im biti neke od najtežih tema za razgovor. Kada se djeca teško uklapaju ili se druga djeca prema njima loše ponašaju, roditelji se mogu osjećati ljutito, nemoćno i uplašeno. Žele pomoći, ali ne znaju uvijek kako, prenosi Understood.

Ponekad će roditelji uskočiti i pokušati riješiti društvene probleme svog djeteta. Ali to ne preporučujem. Jednostavno ne može pomoći. Vođenje dječjih bitaka može dovesti do toga da se osjećaju još gore. 

Međutim, to ne znači da nemate moćnu ulogu. Kada dijete ima problema s uklapanjem u školu ili u društveno okruženje, najbolje što možete učiniti je pokazati djeci da su kod kuće prihvaćena i voljena onakva kakva jesu.

Može se činiti da to neće pomoći no varate se. Ovako nešto ima veliki utjecaj. Kada se djeca kod kuće osjećaju prihvaćenima onakvima kakva jesu, lakše se nose s vanjskim stresorima.

Djeci koja se osjećaju da se "ne uklapaju" zbog svojih razlika u učenju ili razmišljanju treba više pomoći da razviju vještine za rješavanje problematičnih situacija. Ne možete umjesto njih riješiti probleme. Ali možete hodati uz svoje dijete i dati mu korisnu perspektivu na svijet prijateljstva i društvenih interakcija.

Evo nekih drugih koraka koje preporučujem kada vaše dijete ima problema s uklapanjem:

Prijavite svoje dijete za aktivnosti koje su u skladu s njegovim interesima. Ako su sva djeca usredotočena na zajedničku strast, to stvara zajednički temelj za povezivanje.

Otvoreno razgovarajte o društvenim izazovima. Objasnite svom djetetu da nije jedino koje ima ovakve poteškoće. U isto vrijeme, pomozite svom djetetu da shvati zašto se takve situacije događaju. Možete reći stvari poput: "Nisi ti kriv što imaš ove probleme, ali tako možeš učiti o sebi iz dobrih i loših iskustava."

Istaknite djetetove vještine rješavanja problema. Stavite svoje dijete u nove situacije u kojima mu je pomalo neugodno (dok ste vi tu da poduprete svoje dijete). Time možete izgraditi njegovo samopouzdanje.

Objasnite da je pravo prijateljstvo kada se osjećamo dobro kada smo s nekom osobom. Potaknite svoje dijete da se udalji od djece koja se prema njima ne ponašaju dobro.

Suosjećajte s djetetom bez zadržavanja na negativnom. Podijelite neka iskustva iz vlastitog života gdje su vas zadirkivali ili izostavljali i kako ste se nosili sa takvim stvarima. Važno je da vaše dijete čuje da postoji nada za budućnost - da su ovakve situacije dio odrastanja, ali da će biti bolje.

U mnogim područjima roditelji najviše pomažu iskazujući podršku i prihvaćanje, ali i pokazujući kako poboljšati društvene odnose.

 

Kopirati
Drag cursor here to close