Za planinare

HPD Prenj 1993 Mostar: Izlet u Park prirode i pećine Bijambare

Bijambare spadaju u jedno od onih mjesta koje zovu “must see”.
Lifestyle / Zabava | 11. 06. 2024. u 10:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HPD Prenj 1933. Mostar, u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Mostar organizira izlet za građanstvo u Park prirode i pećine Bijambare u nedjelju 16.06.2024. godine.

Bijambare spadaju u jedno od onih mjesta koje zovu “must see”.

''Vozimo se magistralnom cestom i autoputem Mostar – Sarajevo, na takozvanoj Vogošćanskoj petlji silazimo sa autoputa i odvajamo se za Tuzlu. Prolazimo dolinom rijeke Ljubine a zatim se penjemo nekih 150 metara nadmorske visine i izlazimo na prostranu Nišićku visoravan. Park prirode Bijambare nalazi se na sjeverozapdnim padinama općine Ilijaš, u granicama Nišićkog između naselja Nišići i Krivajevići, a u blizini malog grada koje se zovo Olovo.

Prema zapadu i sjeveru pružaju se valovite planinske livade, a prema jugu i istoku velike i i guste šume, uglavnom četinarske. Na nekoliko mjesta pojavljuju se i stjenoviti krečnjački grebeni, koji cijelom pejzažu daju obilježja jedinstvene prirodne cjeline.

Područje se odlikuje velikom biološkom raznovrsnošću. Konstatovane su 133 različite životne zajednice, a njihovu strukturu čini preko 800 vrsta viših biljaka. Posebno je bogato vrstama koje spadaju u grupu medicinske flore, ljekovitih, jestivih, aromatičnih i vitaminskih biljaka. Takođe, zastupljeno je i različito medonosno bilje. Prisutni su i brojni predstavnici faune – sisari, ptice, gmizavci, vodozemci, mekušci, insekti i druge grupe životinja na nižem stepenu razvoja.

S obzirom da se nalazi u kraškoj regiji, ovo područje obiluje kraškim pojavama, kao što su kraški ponori, vrtače i pećine.

Ipak, Bijambare su najpoznatije po pećinama. Na prostoru Bijmbara ima 8 pećina

U Gornjoj pećini su nađeni tragovi ljudskog prisustva – oruđa i oružja iz kamenog doba, koja se nalaze u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Od ovih pećina, jedino je Srednja bijambarska pećina uređena, osvijetljena i otvorena za posjetioce . Duga je oko 500 metara i sastoji se od četiri dvorane, koje se mogu razgledati krećući se betoniranom stazom. Posebno je zanimljiva četvrta dvorana, koja je zbog svoje izuzetne akustičnosti nazvana „koncertnom dvoranom“. Srednja bijambarska pećina je poznata po svom rijetkom i neobičnom nakitu – stalaktitima, stalagmitima, pećinskim draperijama ili zavjesama, kao i pećinskim kadama ili bigrenama koje su nastale povlačenjem vode preko naslaga kalcijum karbonata i gline. Zanimljivo je istaći da je stalaktitu za rast od 1 centimetra potrebno 100 do 150 godina.

Polazak je nedjelju 16.06.2024. godine u 7:00 sati, ispred stadiona HŠK Zrinski, ispod velikih stepenica (planirajte doći 15-tak minuta ranije kako bi se krenulo na vrijeme). Organiziran je prevoz autobusom. Broj mjesta je ograničen na 45 izletnika + 4 vodiča, zato nemojte čekati sa prijavama. Povratak je planiran u predvečernim satima. Dužina vožnje je oko 3 sata (bez pauze) sa 150 km u jednomsmjeruu. Planirano je po jedno stajanje za kavu i toalet u odlasku i u povratku, od pola sata.

Ukupna dužina šetnje kroz park je oko 6 km (oko 3 km u jednom smjeru), krećemo se uglavnom kroz šumu uglavnom asfaltiranom ili uređenom stazom Za ulazak upećine dobro je imati obuću sa malo boljom gumom, te duks ili jaknu budući da je temperatura u pećini 4 stepena . Potrebno je ponijeti minimum litar vode.

Izlet nije tehnički I fizički zahtjevan, tako da je pododan i za one bez kondicije I planinarskog iskustva.

Budući da je izlet cijelodnevni hranu možete ponijeti u ruksaku ili se pak odlučiti jesti u restoranu u Parku Bijambare, hrana im je dobra a cijene su ok. Voditelj izleta je Danijel Sedić (063 363 607)'', opisuju organizatori.

Prijave i upiti za informacije se mogu uputiti voditelju izleta. Prijavom se smatra popunjen upitnik na linku za prijavu, te uplata. Uplata se može izvršiti srijedom u 20:00h u prostorijama Društva ili ostalim danima u direktnom kontatku sa voditeljem izleta.

Cijena izleta je 35 KM za članove planinarskog HPD Prenj 1933 Mostar , a 45 KM za sve ostale.

Cijena uključuje prijevoz, ulaznice u Park Bijambare, ulaznice u Srednju pećinu, troškove organizacije i vođenja izleta. U slučaju odustajanja od izleta potrebno je naći zamjenu jer uplata se ne vraća.

Kopirati
Drag cursor here to close