Mogu vam spasiti život

Ovo su preventivni pregledi koje trebate uraditi u vašim 50-im

Kada idete na godišnji pregled, pobrinite se da vaš liječnik obavi ili preporuči ove jednostavne testove koji vam mogu kasnije spasiti zdravlje -- i život.
Lifestyle / Zdravlje | 19. 09. 2024. u 10:29 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako ste u 50-im godinama znajte da je vrhunac vašeg života - ili bi trebao biti. Ne dopustite da vam bolest oduzme zdravlje, prenosi Webmd

Kada idete na godišnji pregled, pobrinite se da vaš liječnik obavi ili preporuči ove jednostavne testove koji vam mogu kasnije spasiti zdravlje -- i život. (Imajte na umu da vam liječnik može preporučiti druge pretrage na temelju vašeg osobnog zdravstvenog profila.)

Kolonoskopija se preporučuje svima u dobi od 45 godina. Rak debelog crijeva drugi je vodeći uzrok smrti od raka u SAD-u. Kad navršite 45 godina, vaše šanse da ga dobijete rastu. Kolonoskopija je pretraga koja se najčešće preporučuje, iako postoje i druge mogućnosti. Pitajte svog liječnika koji je test najbolji za vas.

Pratite svoju tjelesnu težinu. Ovo je dob kada se većina ljudi počinje debljati. Pažljivo promatrajte ovo povećanje tjelesne težine i uzvratite zdravijom prehranom i vježbanjem. Prekomjerna tjelesna težina dovodi vas do visokog rizika za dobivanje niza bolesti -- a istraživanja pokazuju da gubitak težine može poboljšati vaše izglede.

Provjerite krvni tlak. Neliječeni visoki krvni tlak ubojica je jednakih mogućnosti: ubija vaše srce, mozak, oči i bubrege. Ne dopustite da vam hipertenzija uništi život. Provjerite svoj krvni tlak. Jednostavno je, jeftino i brzo.

Provjerite svoj kolesterol. Imate li visok kolesterol? Saznajte -- barem jednom svakih 4-6 godina (ili češće ako imate visok kolesterol i postoji rizik od srčanog udara). Kontroliranje kolesterola može vam produžiti godine života.

Šećer u krvi. Neliječeni dijabetes može uništiti vaše zdravlje, uzrokujući bolesti srca, zatajenje bubrega i sljepoću. Najmanje jednom svake 3 godine obavite testiranje i provjerite imate li rizik od dijabetesa. Kad se za sebe počnete brinuti na vrijeme, možete živjeti duže i kvalitetnije. 

Samo za žene: pregled zdjelice i Papa test. Kombinacija Papa testa s testom na humani papiloma virus (HPV) može sigurno produljiti interval između dobivanja raka grlića maternice s 3 godine na 5 godina kod mnogih žena između 30 i 65 godina.

Žene starije od 65 godina mogu prestati s testovima ako su imala najmanje tri uzastopna negativna Papa testa ili najmanje dva negativna HPV testa unutar prethodnih 10 godina, prema smjernicama. Ali žene koje imaju čimbenike rizika za rak grlića maternice kao što su pušenje, povijest HPV-a ili naprednija dijagnoza prekanceroze trebale bi nastaviti s testiranjem.

Samo za žene: Mamografija. Do svojih 50-ih godina sve bi žene trebale započeti s rutinskom mamografijom kako bi pomogle u otkrivanju ranih znakova raka dojke. Vaš liječnik vam može reći koliko često trebate ponavljati test. Rano otkrivanje raka dojke može spasiti vaš život.

Samo za muškarce: Pregled za rak prostate. U dobi od 50 godina, muškarci bi trebali razgovarati sa svojim liječnikom o tome trebaju li ići na pregled na rak prostate i kada bi se taj pregled trebao obaviti.

Provjerite svoje madeže: Volite svoju kožu te provjerite ima li na koži neobičnih mrlja ili madeža. Provjerite sa svojim liječnikom ako primijetite nešto novo ili neobično. Neka vam redovito provjeravaju kožu ako ste imali rak kože.

Zaštitite vaše oči. Bolesti koje utječu na gubljenje vida postaju sve češće kako starite. Obavezno redovito pregledavajte oči -- svake 1 do 3 godine do 60. godine, a nakon toga svake godine. Idite češće ako imate problema s vidom ili faktore rizika za probleme s očima.

Testiranje na hepatitis C. CDC preporučuje da se svi stariji od 18 godina testiraju na hepatitis C. Ako niste bili testirani, trebali biste razmisliti o testiranju.

Ispitivanje depresije: Depresija je čest uzrok invaliditeta kod odraslih, iako se često zanemaruje. Može se pojaviti s kroničnom bolešću i starenjem. To nije normalan dio starenja i možete se liječiti. Ako se osjećate tužno, beznadno ili vas ne zanimaju stvari u kojima ste prije uživali, razgovarajte sa svojim liječnikom. Oni mogu vidjeti jeste li depresivni te vam dati stručne savjete kako se boriti s ovim stanjem.

Imunizacija: Kako starite, potrebno vam je nekoliko dodatnih cjepiva koja će vam pomoći da ostanete zdravi. 

Upamtite, mnogo toga možete učiniti sami kako biste ostali zdravi kako starite:

  • Nemojte pušiti.
  • Hranite se zdravo.
  • Vježbajte redovito.
  • Održavajte normalnu težinu

 

Kopirati
Drag cursor here to close