Zašto je mentalno zdravlje u opadanju dok civilizacija napreduje?

Tjedan psihologije u Hercegovini 2024: Ključ za mentalno blagostanje?

Podružnica psihologa Hercegovina (PPH), ogranak Društva psihologa u FBiH (DPFBIH), sa velikim zadovoljstvom najavljuje sedmi po redu, Tjedan psihologije u Hercegovini - TSPUH 2024
Lifestyle / Zdravlje | 01. 10. 2024. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mentalno zdravlje postalo je istaknuta i svakodnevna tema vremena u kojem živimo. Zanimljivo je kako napredak pojedinog društva i civilizacije općenito ne prati i poboljšanje mentalnog zdravlja stanovništva, već upravo obrnuto.

Svjedoci smo da je tijekom posljednjih desetak godina došlo do značajnog povećanja učestalosti problema kada se govori o mentalnom zdravlju, prvenstveno simptoma anksioznosti i depresivnosti, povezanih sa stresom.

Ovakav negativni trend uočava se u svim dijelovima svijeta, kako u manje razvijenim, tako i u visoko razvijenim zemljama.

U isto vrijeme uočava se smanjenje stigme te povećan interes, kao i spremnost pojedinaca za traženje stručne pomoći.

Podružnica psihologa Hercegovina (PPH), ogranak Društva psihologa u Federaciji Bosne i Hercegovine (DPFBIH), sa velikim zadovoljstvom najavljuje sedmi po redu, Tjedan/Sedmicu psihologije u Hercegovini - TSPUH 2024, koji se tradicionalno održava u drugom tjednu/sedmici mjeseca oktobra/listopada, u okviru kojeg ćemo obilježiti Svjetski dan mentalnog zdravlja - 10. oktobar/listopad.

Kao i prethodnih godina, ponosni smo i zahvalni što se veliki broj kolega uključio u manifestaciju, čiji je glavni cilj podizanje svijesti o važnosti mentalnog zdravlja, kao i važnosti psiholoških znanja, koje možemo iskoristiti i usmjeriti ka unapređenju kvalitete života i poboljšanja mentalnog zdravlja svakog pojedinca, kao i o potrebi povećanja dostupnosti psiholoških tretmana onima koji ih trebaju, navode iz ovoga Udruženja.

U okviru ovogodišnjeg programa TSPUH (u prilogu), planirane su mnoge aktivnosti - ulična akcija, održavanje praktičnih radionica i interaktivnih predavanja sa zanimljivim temama, namijenjeni stručnjacima različitih profila (psiholozima, pedagozima, socijalnim radnicima, učiteljima, nastavnicima, profesorima, odgajateljima i dr.), učenicima, roditeljima, te široj javnosti.

Posebna pažnja je usmjerena na djecu i mlade.

S obzirom da studenti predstavljaju posebno ranjivu skupinu za razvoj smetnji kada je u pitanju mentalno zdravlje, u okviru TSPUH 2024 pripremili su i predavanje za tu populaciju.

Pozivamo vas da nam se pridružite - ulaz je slobodan za aktivnosti, koje su namijenjene široj javnosti, priopćeno je.

Foto: PR / Program Tjedna psihologije u Hercegovini
Kopirati
Drag cursor here to close