Podaci UNICEF-a

Svaka marka uložena u predškolski odgoj vraća se 7 puta

Proračunska izdvajanja za predškolske ustanove su nedovoljna da bi se osigurali pristup i kvalitetne usluge.
Sci-Tech / Obrazovanje | 23. 07. 2024. u 10:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini samo 44 posto djece uzrasta od tri do šest godina pohađa vrtić, što je jedna od najnižih stopa u Europi, a prosjek u zemljama EU je 92 posto, podaci su koje je objavio UNICEF u BiH.

Prema dostupnim podacima, javna potrošnja za predškolsko obrazovanje u BiH iznosi 0,3 posto BPD-a i upola je manja od potrošnje u zemljama EU, gdje je ona 0,6 posto BDP-a, piše Bloomberg.

Proračun za obrazovanje

U BiH pristup je naročito ograničen za djecu iz ranjivih kategorija, manje od dva posto djece romske nacionalnosti, djece iz ruralnih sredina, kao i djece s teškoćama u razvoju ima priliku pohađati vrtiće.

Analiza UNICEF-a pokazuje da je više od 6.500 djece na listama čekanja za upis, donosi se zaključak da su proračunska izdvajanja za predškolske ustanove nedovoljna kako bi se osigurali pristup i kvalitetne usluge.

U Federaciji Bosne i Hercegovine samo 5,5 posto ukupnog proračuna za obrazovanje se izdvaja za predškolske ustanove, u Republici Srpskoj 9,3 posto, a u Brčko distriktu BiH 7,6 posto.

Ističući da predškolski odgoj predstavlja osnovni stub za razvoj ljudskog kapitala, UNICEF je naveo rezultat njihovih studija ulaganja u djecu, prema kojima će svaka konvertibilna marka uložena u predškolski odgoj u Bosni i Hercegovini biti vraćena sedmerostruko.

33 milijarde

Povećanje obuhvata bi za domaću ekonomiju generiralo više od 33 milijarde KM u narednih 30 godina.

Prema UNICEFU, djeca koja su pohađala vrtić imaju bolje rezultate u školi i češće se odlučuju za nastavak obrazovanja, što dovodi do veće produktivnosti i profesionalnog uspjeha, a efekti su još veći za djecu iz ranjivih grupa.

Predškolski odgoj se vidi i kao stub ekonomskog osnaživanja žena, a povećanje obuhvata predškolskim obrazovanjem u Bosni i Hercegovini moglo bi omogućiti pristup tržištu rada za više od 2.200 žena godišnje, što bi za ekonomiju u BiH generiralo više od 500 milijuna KM u narednih 30 godina.

Iz UNICEFA su naveli da ima puno žena, odnosno majki, koje ne rade samo iz razloga što im vrtić nije cjenovno prihvatljiv, ističući da kvalitetan i dostupan predškolski odgoj predstavlja važan motivacijski faktor za ostanak obitelji u Bosni i Hercegovini.

Visoke cijene

Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da trenutno u BiH postoji ukupno 500 predškolskih ustanova, uključujući matične predškolske ustanove i njihove jedinice.

Prema posljednjim podacima na mjesto u predškolskim ustanovama čekalo je 6.513 djece. Ono što je još otežavajuća okolnost za upis jesu i visoke cijene u privatnim vrtićima, a samo za one koji su zadovoljili uvjete daju se subvencije. U Kantonu Sarajevo subvencija za privatne vrtiće iznosi 200 KM, što je trećina ukupne cijene.

U školskoj 2023/2024. godini u BiH ukupno je bilo 4.931 predškolske ustanove sa 41.214 djece. U odnosu na prethodnu školsku godinu broj djece korisnika predškolskih ustanova porastao je za 6,3 posto, a broj zaposlenih veći je za 6,5 posto.

Od ukupnog broja djece u predškolskom odgoju i obrazovanju njih 59,7 posto obuhvaćeno je u javnim ustanovama, dok je u privatnim ustanovama obuhvaćeno njih 40,3 posto. 

6.513 djece na čekanju

Prema službenim podacima, na mjesto u predškolskim ustanovama čekalo je 6.513 djece, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za 4,3 posto.

"Iako je broj djece korisnika predškolskih ustanova porastao, broj djece koja čekaju na mjesto u vrtićima smanjen je za oko četiri posto u odnosu na prethodnu školsku godinu", navode iz Agencije za statistiku BiH.

U školskoj 2023/2024. godini u jasličkoj grupi je boravilo 10.251 dijete, što je za 9,6 posto više u odnosu na prethodnu školsku godinu. Najveću grupu među njima čine djeca uzrasta od dvije do tri godine (56,9 posto). U školskoj 2023/2024. godini u predškolskim ustanovama ukupno je bilo 5.958 zaposlenih, a od toga 5.555 žena ili njih 93,2 posto.  

Na svako desetero djece u Bosni i Hercegovini, šestero ih pohađa državne vrtiće, dok preostalo četvero upisuje privatne predškolske ustanove. Ovaj podatak dolazi iz sveobuhvatne analize trenutnog stanja predškolskog obrazovanja u zemlji, naveo je Bloomberg.

Kopirati
Drag cursor here to close