Staro 5000 godina

Prije 60 godina posječen Prometej, najstarije drvo na svijetu

Drvo Prometej proklijalo je možda čak prije 3000. godine pr. Kr., kad se tek formirala egipatska Stara država. Velike piramide sagrađene su gotovo pola milenija kasnije, kad je Prometej već bio star 400-500 godina.
Sci-Tech / Znanost | 06. 08. 2024. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Unsplah / Drevno drveće, ilustracija

Najstarije živuće drvo ikada zabilježeno na svijetu posječeno je na današnji dan prije 60 godina, 6. kolovoza 1964. u američkoj Nevadi.

Nazvano je Prometej i imalo je minimalno 4.862 godine – što je utvrđeno brojanjem godova na panju. Moguće je da je bilo čak starije od 5000 godina, jer su godovi brojani 2,5 metra iznad točke klijanja.

Prometej je pripadao vrsti bora latinskog naziva Pinus longaeva. To je izgleda najdugovječnija vrsta drveća na svijetu. Tako sporo raste da obično nikada ne prijeđe visinu od 15 metara. Raste samo na području američkih saveznih država Nevade, Utah, i Kalifornije.

To prastaro drvo posjekao je jedan student sa Sveučilišta Sjeverna Karolina. Ime mu je bilo Donald Rusk Currey. Radio je istraživanja o ledenim dobima u prošlosti, pa mu je staro drveće služilo kao izvor podataka. Bušio je rupe u drveću kako bi dobio uzorke s godovima.

Došao je i do Prometeja, koji se izvana nije činio mnogo drugačijim od okolnih primjeraka. Slomio je dva svrdla pokušavajući doći do Prometejeve jezgre, no bez uspjeha.

Zato je zatražio dopuštenje od lokalne šumarske službe da obori drvo i tako dođe do godova. Dopuštenje je lako dobio jer Prometej nije bio zakonski zaštićen, a znanstveni se razlog činio opravdanim.

Javnost je za rušenje najstarijeg drveta saznala tek znatno kasnije. Diglo se dosta prašine, no dobra je posljedica bila da je to područje u Nevadi proglašeno nacionalnim parkom. 

Video: The Story of the Prometheus Tree

Navedeno najstarije drvo Prometej proklijalo je možda čak prije 3000. godine pr. Kr., kad se tek formirala egipatska Stara država. Velike piramide sagrađene su gotovo pola milenija kasnije, kad je Prometej već bio star 400-500 godina.

Ime drveta se odnosi na mitološki lik Prometeja, koji je ukrao vatru od bogova i dao je čovjeku. Dok je Oznaku VPN-114 dao originalni istraživač Donald Rusk Currey, što znači da je to bilo 114. drvo koje je uzorkovao u svom istraživanju u okrugu White Pine u Nevadi.

Currey je prvobitno procijenio da je drvo bilo staro najmanje 4844 godine. Nekoliko godina kasnije, Donald Graybill iz Laboratorija za istraživanje prstenova drveća Univerziteta Arizone je povećao starost drveta na 4862 godina.

Trenutno najstarije drvo na svijetu jedan je drugi primjerak vrste Pinus longaeva, koji je nazvan Metuzalem i nalazi se u Kaliforniji. Prema službenim podacima, Metuzalem je star 4853 godine.

Zanimljivo je da točna lokacija Metuzalema nikad nije objavljena da bi ga se zaštitilo od vandalizma.

Metuzalem ponosno raste visoko u planinama, u šumi izdržljivih borova, koji su samo nekoliko stotina godina mlađi od njega. Do same skrivene lokacije, prema riječima znanstvenika, nije lako doći, budući da ne postoji trag planinarskih staza koje bi nas vodile prema tom drevnom čuvaru vremena.

Najstarije stablo na svijetu dobilo je ime po biblijskom liku Metuzalemu, koji je po židovskom i kršćanskom vjerovanju živio izuzetno dugo, čak 969 godina.

Video: The Location Of This 5000 Year-Old Tree Is Top Secret
Kopirati
Drag cursor here to close