EURO 2024

Bellingham spasio Engleze i odveo ih u četvrtfinale Eura

Kad se činilo da je sve gotovo, pojavio se Jude Bellingham. Veznjak Real Madrida je u duboko u sudačkoj nadoknadi škaricama s desetak metara svladao slovačkog vratara i odveo utakmicu u produžetke.
Sport / Nogomet | 30. 06. 2024. u 20:45 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reprezentacija Engleske je na Veltins Areni u Gelsenkirchenu slavila protiv Slovačke s 2:1 nakon produžetaka i zakazala četvrtfinale protiv Švicarske.

Slovake je u vodstvo doveo Ivan Schranz u 25. minuti utakmice, a jedan od najzaslužnijih za prolazak Engleske je Jude Bellingham koji je maestralno pogodio duboko u sudačkoj nadoknadi drugog dijela i odveo utakmicu u produžetke.

Slovacima je u konačnici presudio Kane pogotkom u prvoj minuti produžetka.

Prvih 20 minuta gledali smo klasičnu englesku uspavanku, kako su igrali tijekom cijelog natjecanja. Bez prilika i posebnih opasnosti, dok su Slovaci u nekoliko navrata prijetili iz protunapada.

Slovaci šokirali Gelsenkirchen

Hladan tuš za Engleze stiže u 25. minuti. Guéhi gubi duel u skoku, a u nastavku akcije lopta dolazi do slovačkog napadača Streleca koji sjajno proigrava Schranza, a ovaj matira Pickforda za vodstvo Slovaka i svoj treći pogodak na Euru.

Do kraja prvog dijela Engleska je igrala, ali su bili totalno bezopasni. Najbolji igrač na travnjaku na kraju prvog dijela je bio definitivno asistent prvog pogotka David Strelec, koji je pravio dar-mar protivnicima sa svojim dodavanjima i proigravanjima suigrača.

Engleska se vraća, ali se javlja VAR

U drugo poluvrijeme Southgateovi igrači izlaze agresivnije i odmah stižu do pogotka. Saka je odigrao za Kanea, engleski kapetan sjajno proigrao Trippiera, a branič Newcastlea pronalazi Fodena na petercu koji gura loptu u mrežu.

No, nakon intervencije VAR-a gol je poništen zbog zaleđa u kojem se našao engleski strijelac.

Mogli su Slovaci doći i do dvostrukog vodstva u 55. minuti, ali falilo je sreće. Nakon nesporazuma na sredini terena, lopta je došla do Streleca koji je odmah opalio prema golu jer je Pickford bio daleko izvan svog kaznenog prostora, ali je lopta prošla malo pored vrata.

Southgateovi eksperimenti

Da Southgateovim eksperimentima nema kraja, svjedočili smo u 66. minuti. Trippier je morao napustiti igru zbog ozljede, a na poziciju lijevog beka je stao Arsenalov Bukayo Saka koji je po prirodi desno krilo.

Palmer je zamijenio braniča Newcastlea i još jednom dokazao izborniku da je neopravdano „zakucan“ za klupu jer je bio jedan od najboljih na terenu od svog ulaska.

Pritisak Engleske isplatio se kada je najviše trebalo

Zadnjih 10 minuta krenula je engleska opsada slovačkog gola. Najbolju priliku imali su u 78. minuti kada nakon centaršuta Fodena lopta pronalazi usamljenog Kanea, ali najbolji strijelac Engleske u povijesti glavom gađa neprecizno.

Dvije minute kasnije Rice pokušava s ruba kaznenog prostora, ali trese samo vratnicu, dok Kane ne uspijeva kvalitetno zahvatiti odbitak.

Kad se činilo da je sve gotovo, pojavio se Jude Bellingham. Veznjak Real Madrida je duboko u sudačkoj nadoknadi škaricama s desetak metara svladao slovačkog vratara i odveo utakmicu u produžetke.

Kane matirao Slovake

Englezi su odlučili iskoristiti pozitivan šok i nokautirane Slovake te odmah po početku produžetka i povesti. Eze je nespretno zahvatio loptu koja je došla do Toneyja, a ovaj glavom prebacio do Kanea koji pogađa za 2:1.

Slovačka je mogla poravnati rezultat pred kraj prvih 15 minuta produžetka, ali ubačaj Benesa u srce peterca nespretno pogađa Pekarika u koljeno koji izglednu šansu ne uspijeva pretvoriti u zgoditak.

U nastavku je Slovačka pokušavala doći do izjednačenja, ali evidentni pad energije i emotivni šok je bio preveliki za Calzonine igrače. Southgate si je ovom pobjedom „produžio život“ za još nekoliko dana, a ovakva Engleska bi protiv Švicarske mogla imati puno više problema nego danas.

Kopirati
Drag cursor here to close