EURO 2024

Blijeda Engleska ugasila hrvatska nadanja, Slovenci ispisali povijest

Utakmica je ovo koja je ponudila jako malo. Englezi su držali posjed i kontrolirali tempo, ali i s preko 70 % vremena u posjedu s loptom nismo vidjeli konkretne prilike.
Sport / Nogomet | 25. 06. 2024. u 23:38 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ova je skupina odlučivala i hrvatsku sudbinu, koja je matematički još bila moguća, ali sada su Dalićevi Vatreni i službeno ispali s Europskog prvenstva.

Engleska i Slovenija su u posljednjem kolu skupine C odigrali bez pogodaka u Kolnu. Tako je ova grupa postala prva u povijesti gdje niti jedna reprezentacija nije postigla više od dva pogotka u tri utakmice skupine.

Southgateovi će igrači tako u osmini finala igrati protiv jednog od najboljih trećeplasiranih momčadi, dok će Slovenci pričekati na rasplete ostalih skupina kako bi znali svoju konačnu poziciju, a ujedno i sljedećeg protivnika.

Slovenija je na bizaran način završila treća u grupi. Naime, bila je izjednačena s drugoplasiranom Danskom po svim parametrima (postignuti i primljeni golovi, gol-razlika, čak i broj žutih kartona), pa je drugog odlučio bolji nastup u kvalifikacijama za ovo natjecanje, a i tu su Danci završili kao prvi s istim brojem bodova kao Slovenija, ali bolji međusobni omjer išao je u korist Danskoj.

Prvi je ovo put da će Slovenci igrati eliminacijsku fazu u svojoj povijesti na velikim natjecanjima i na svom drugom Euru. Prvi put su nastupili davne 2000. godine.

Ova je skupina odlučivala i hrvatsku sudbinu, koja je matematički još bila moguća, ali sada su Dalićevi Vatreni i službeno ispali s Europskog prvenstva.

Utakmica je ovo koja je ponudila jako malo. Englezi su držali posjed i kontrolirali tempo, ali i s preko 70 % vremena u posjedu s loptom nismo vidjeli konkretne prilike. Treća je ovo utakmica Engleske koja nikako ne obećava. Igrači izgledaju premoreni od dugih sezona i prevelikog broja utakmica u engleskom nogometu, a jedina im je sreća što im se ždrijeb otvorio.

Tako će Engleska s prve pozicije ići na stranu ždrijeba gdje se ne nalaze Španjolska, Portugal, Njemačka i Francuska. Izbornik Southgate će sigurno biti tema broj jedan u engleskim tabloidima i svim medijima jer Tri Lava izgledaju nemoćno, unatoč sjajnim imenima koja predstavljaju najveće svjetske momčadi.

Slovenci su taktički bili savršeni, osobito u obrambenom dijelu. Kek je sjajno pripremio utakmicu i tako ponudio jako malo protivnicima.

U 20. minuti utakmice lopta je ušla u mrežu Slovenije, ali Sakin prvi pogodak na ovom Euru je poništen zbog zaleđa u kojem se našao Foden prilikom asistiranja krilnom napadaču Arsenala. Foden je 15 minuta kasnije ispalio torpedo s 30 metara iz slobodnog udarca, ali je njegov udarac sjajno spriječio Oblak.

Drugi dio ponudio je još manje od prvog. Englezi su imali i preko 80 % posjeda u svojim nogama u nastavku, ali vrijedi tek spomenuti šansu koju je imao Palmer u posljednjim sekundama utakmice, kada ga je zaustavio Oblak.

Kopirati
Drag cursor here to close