EURO 2024

Evo malo statistike na kraju prvog kruga

Giorgi Mamardashvili brani za sada u fenomenalnoj formi i svakako je itekako zaslužan za prolaz dalje Gruzije. Na svom kontu ima 20 obrana.
Sport / Nogomet | 28. 06. 2024. u 16:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završen je prvi krug Europskog prvenstva. Odgledali smo 36 utakmica, ispratili osam reprezentacija kući. Sedam autogolova je postignuto, ukupno 81. Naravno, da je nakon prvog kruga "podvučena crta" kada je u pitanju statistika. Ekipna i pojedinačna.

Njemačka dobra ekipno, pojedinačno

Domaćin, reprezentacija Njemačke jako dobro kotira. U većini statističkih parametara je na vrhu. Pored osam golova, što je najviše od svih selekcija, reprezentativci Njemačke su uputili najviše udaraca na gol (57), u okvir je bilo 19, izvan okvira 21.

Toni Kroos je imao 326 točnih dodavanja (ukupno 341). Kompletna selekcija je trenutno na 93 posto točnih dodavanja. Omjer je 2070 ukupnih i 1924 točna dodavanja. Gledajući posjed lopte, tu je situacija jako zanimljiva. Njemačka i Portugal predvode društvo (64.3 %), slijede Engleska (59.7) i Belgija (55.7). Nisu u vrhu Španjolci, Talijani, što bi možda mnogi očekivali. Pod vodstvom Luisa Enriquea na prošlom prvenstvu, Španjolska je imala posjed 60,8 % na Euru 2016. i 66,8 % na Euru 2021. godine.

Gruzijci otimaju lopte 

U ovo statističkom segmentu će sigurno doći do promjene u nastavku turnira. Radi se o slobodnim udarcima. Škoti, koji su se već vratili kući su na 53 izvedena slobodna udarca. Francuzi će ih preskočiti jer su izveli 48.

Ralf Rangnick radi sjajan posao s Austrijom na ovom turniru. Drugi su po broju postignutih golova (6), drugi po broju oduzetih lopti (132), dok su po broju napravljenih prekršaja u vrhu (49).

Gruzija ima za sada najboljeg strijelca. To je Georges Mikautadze, igrač Metza (3 gola). Giorgi Mamardashvili brani za sada u fenomenalnoj formi i svakako je itekako zaslužan za prolaz dalje Gruzije. Na svom kontu ima 20 obrana.

Uz strijelca i najboljeg golmana do sada, Gruzija je pokazala koliko je opasna iz tranzicije. Njeni igrači su u tri utakmice uzeli protivničkim 134 lopte.

Lukaku protiv VAR-a

Pojedinačno, vrijedi još izdvojiti Cristiana Ronalda kao igrača koji je uputio najviše udaraca (12), pet ih je bilo u okvir gola. Igrač koji definitivno ima najmanje sreće na ovo turniru je Romelu Lukaku. Ta "zvijer" na terenu je još u Kataru promašila sve što je mogla, pa Belgija nije prošla u drugi krug.

Sada je u Njemačku došao da popravi dojam. Do sada je imao sedam udaraca u okvir gola, deset ukupno i još nije zvanično postigao gol. Za utjehu su ona tri koja je "pojeo" VAR, ali ne treba zaboraviti opet neke njegove promašaje kojih je bilo na ovo turniru.

U skupini C postignuto je najmanje golova, samo sedam u šest utakmica što je povijesno najmanje od 2016. godine. I tada se radilo o skupini C u kojoj su bili Ukrajina, Sjeverna Irska, Poljska i Njemačka. Kada smo kod skupine C, tu vrijedi izdvojiti i podatak da je Phil Foden češće dodavao svom golmanu Jordanu Pickfordu nego Harryju Kaneu.

Kopirati
Drag cursor here to close