Polufinale EURO-a 2024

Jedan sudac osuđen za namještanje utakmica, drugi uhićen u BiH

Krovna europska nogometna federacija (UEFA) odlučila je da će drugi polufinalni dvoboj na Euru između Španjolske i Francuske u utorak od 21 sati suditi slovenski arbitar Slavko Vinčić.
Sport / Nogomet | 08. 07. 2024. u 19:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

UEFA je kao glavnog sudca za polufinalni okršaj Eura 2024 između Engleske i Nizozemske izabrala njemačkog arbitra Felixa Zwayera.

Engleska je osigurala mjesto u polufinalu nakon što je prošle subote na penale pobijedila Švicarsku, a par sati kasnije Nizozemska je preokretom porazila Tursku.

Kriv za namještanje utakmica 

Zasigurno je da će obje strane biti zbunjenje odlukom UEFA-e s obzirom na to da je njemački sudac pronađen krivim za namještanje utakmica, prenosi Gol.hr

Zwayer, koji je 2005. godine bio uključen u skandal s namještanjem utakmica, kada je otkriveno da je prihvatio mito od 300 eura od suca Roberta Hoyzera. Zbog tog incidenta, njemački arbitar bio je suspendiran s dužnosti suca na šest mjeseci.

Nakon suspenzije vratio se suđenju te je danas regularna stavka u njemačkoj Bundesligi. Mogli smo ga vidjeti i na ovom Euru kada je bio sudac dvije utakmice u grupnoj fazi te okršaja osmine finala između Nizozemske i Rumunjske.

Polufinalna utakmica će se održati u Dortmundu, bivšem domu Bellinghama, koji je prošlog ljeta prešao iz Borussije Dortmund u Real Madrid.

Kontroverzna odluka 

Jude Bellingham već je imao svojih kontroverznih trenutaka na ovom Euru, konkretno kada je u pobjedi nad Slovačkom dobio bizarnu suspenziju koja ga nije isključila iz ogleda s Švicarskom.

Biti će zanimljvo vidjeti kako će izgledati dinamika između njega i Zwayera, s obzirom na to da je engleski reprezentativac već jednom javno komentirao suđenje njemačkog sudca.

Tijekom boravka u Njemačkoj, Bellingham je kažnjen s 40,000 eura zbog izvanrednog ispada usmjerenog prema sucu Felixu Zwayeru, koji je 2021. donio kontroverznu odluku tijekom utakmice Dortmunda i Bayerna, koja je završila rezultatom 3-2 za Bayern.

Bellingham je tada izjavio:

"Za mene to nije bio penal. Hummels nije ni gledao loptu, borio se za nju i ona ga je pogodila. Možete pogledati mnoge odluke u toj utakmici. Dali su sucu, koji je ranije namještao utakmice, najveću utakmicu u Njemačkoj. Što očekujete?".

10 pištolja, 14 paketića kokaina 

Krovna europska nogometna federacija (UEFA) odlučila je da će drugi polufinalni dvoboj na Euru između Španjolske i Francuske u utorak od 21 sati suditi slovenski arbitar Slavko Vinčić.

Vinčić svakako spada u klasu ponajboljih svjetskih sudaca, no nekima bi mogao biti puno poznatiji s jednog privatnog druženja organiziranog 2020. godine. Tada je uhićen u akciji "Kristal", prenosi Večernji list

Slavko Vinčić, inače inženjer telekomunikacija po struci i otac dvoje djece, priveden je zajedno sa starletom Tijanom Maksimović, poznatijom kao Tijana Ajfon u akciji "Kristal" policije Bosne i Hercegovine.

Bio je dio "zabave" kod Bjeljine gdje je policija privela 36 ooba. Prilikom pretresa pronađeno je deset pištolja, 14 paketića kokaina, devet tableta medicinske droge, tri pancirke, nekoliko telefona i laptopa i više od 10.000 eura.

"Nije bilo orgija" 

Vinčić je kasnije izjavio da je na zabavu stigao na poziv prijatelja nakon poslovnoga sastanka te da je ubrzo uvidio da je počinio veliku grešku.

U njegovu je obranu stao i Vlado Šajn, čelnik slovenskih sudaca, koji je za tamošnje medije kazao da se Vinčić samo našao na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme.

Kopirati
Drag cursor here to close