EURO 2024

Montella: Turska će se nakon ovog natjecanja gledati s više poštovanja

Izbornik Vincenzo Montella ponosan je na mladost koja je branila turske boje kroz ovo natjecanje.
Sport / Nogomet | 07. 07. 2024. u 18:26 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska bajka se jučer u Berlinu završila. Mlada reprezentacija puna potencijala bila je jedna od ekipa koje skoro nitko nije vidio ovako daleko. Nisu uspjeli ponoviti najveći povijesni uspjeh, a to je polufinale Eura. Igrali su ga davne 2008. godine, kada su nakon jedanaesteraca u četvrtfinalu svladali reprezentaciju Hrvatske.

No, ovo se može smatrati velikim uspjehom Turske, uzevši u obzir da su posljednja dva Eura završavali već nakon grupne faze, dok se 2012. godine nisu niti plasirali na turnir.

Imali su vodstvo sve do 70. minute, kada je de Vrij ostao nečuvan i lako matirao Günoka. Nakon toga Nizozemci su prebacili momentum na svoju stranu i došli do pobjedničkog pogotka.

Izbornik Vincenzo Montella ponosan je na mladost koja je branila turske boje kroz ovo natjecanje.

"Imamo toliko mladih igrača koji su izašli sa sjajnim duhom. Ponosan sam na njih. Zaslužuju ljubav koju trenutno uživaju od naših navijača. Nakon ovog natjecanja, Turska će se gledati s više poštovanja od strane drugih", uvjeren je talijanski strateg na klupi Turske.

Smatra kako ih je upravo neiskustvo koštalo polufinala.

"U ključnim, prijelomnim trenucima utakmice, mogli smo bolje zadržavati loptu. Da smo samo malo bolje odigrali to drugo poluvrijeme, možda bi sad pričali o polufinalu."

"Neki igrači nikada nisu igrali ovako konstantno ni u klubovima tijekom sezone. Nemaju iskustvo igranja na ovoj razini. Tek ga stječu, ali sam ponosan na njih. Uspješna budućnost je pred nama," siguran je Montella.

Jedan od lidera ove Turske i iskusnijih igrača te kapetan, veznjak Hakan Çalhanoğlu, ponosan je na svoju ekipu.

"Zahvalio bi svima na podršci, odigrali smo sjajan turnir. Naravno, tužni smo, ali vjerujem kako ćemo ubrzo napraviti još jedan iskorak. Porazi su sastavni dio nogometa, ali navijači su nam ovacijama na kraju utakmice pokazali da smo na dobrom putu", siguran je turski kapetan.

Smatra kako ih je loš ulazak u drugo poluvrijeme koštao polufinala.

"Nismo dobro počeli drugo poluvrijeme što nas je koštalo dva primljena pogotka. Nakon toga krenuli smo s dugim loptama. Takve se stvari događaju, ali smo ponosni što smo dospjeli do ove faze.“

"Budimo iskreni, nitko nije očekivao da će ova mlada ekipa doći do četvrtfinala. Zbog toga, ponosan sam na svoje suigrače," zaključio je Çalhanoğlu.

Turska može biti zadovoljna prikazanim, a kako je izbornik Montella najavio, sljedeći je fokus UEFA Liga Nacija pa kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. Široka lepeza mladih i kvalitetnih igrača daje im za pravo nadati se velikim stvarima u budućnosti, a predstavom na ovogodišnjem turniru udareni su dobri temelji za veći iskorak godinama koje slijede.

Kopirati
Drag cursor here to close