Slatke ili gorke brige?

Njemačka javnost nije sigurna je li izbornik odabrao pravog vratara

Manuel Neuer je proglašen brojem 1 od strane nacionalnog izbornika Juliana Nagelsmanna, i to bez ikakvih dvojbi, ali njegova najnovija pogreška u prijateljskom susretu protiv Grčke izaziva zabrinutost nekih analitičara.
Sport / Nogomet | 09. 06. 2024. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već jedno desetljeće u Njemačkoj nogometnoj javnosti se vodi rasprava o tome koji od njihovih vrhunskih vratara treba biti broj jedan u reprezentaciji - Manuel Neuer ili Marc-André ter Stegen?

U eri Manuela Neura, ovaj je vratar bio neprikosnoven kod svih izbornika, a odlični Ter Stegen, dugogodišnji broj jedan u Barceloni, jednostavno je imao peh da mu je karijera tekla paralelno s Neuerovom.

Manuel Neuer (38) je proglašen brojem 1 od strane nacionalnog izbornika Juliana Nagelsmanna, i to bez ikakvih dvojbi, ali njegova najnovija pogreška u prijateljskom susretu protiv Grčke izaziva zabrinutost nekih analitičara.

Drugi pak napominju kako ne treba zaboraviti da je prethodno tri puta spasio svoju momčad od mogućeg rezultatskog zaostatka. Tako da bi promjena na vratarskoj poziciji u korist Marc-Andréa ter Stegena bila pogrešan signal momčadi koja konačno mora čvrsto stajati na nogama nakon šest loših godina i stalnih stalnih promjena u igračkom i izborničkom kadru, piše Christian Falk, komentator Bilda. 

Javnost je za Ter Stegena

Međutim, anketa Bilda prije utakmice Elfa s Grčkom pokazala je da bi 72 posto čitatelja radije na golu vidjelo Marc-André ter Stegena (32).

Nakon utakmice 83 posto pratitelja Kickera glasalo je za Barçinog vratara. Sve više navijača također se protiv Neuera izjašnjava na društvenim mrežama.

Podsjetimo da je golman njemačke nogometne reprezentacije i bavarskog nogometnog giganta Bayerna skoro je poginuo u teškoj nesreći. Naime, Manuel Neuer na jedvite je jade izbjegao smrt na skijalištu u prosincu 2022.

Saznalo se tako da je 36-godišnjak nakon završetka prvenstva u Katru odlučio otići na zasluženi odmor nakon završetka sezone. Sve je djelovalo idilično, a Manuel je uživao u skijaškim avanturama sve do dana kada je pao na skijaškoj padini te zadobio teške ozljede.

Slomio je desnu potkoljenicu te je helikopterom hitno prevezen u bolnicu gdje je drugi dan operiran.

Govorilo se tada i o mogućem kraju karijere sjajnog vratara, no on se treninzima vratio poslije pet mjeseci.

Međutim, Neuer se u ožujku ove godine ozlijedio na treningu nacionalnog tima zbog čega je propustio prijateljske utakmice protiv Francuske i Nizozemske.

Ipak, nakon što je Neuer uoči starta Eura dobio podršku izbornika Nagelsmanna, iza njega je stao i sportski direktor Njemačkog nogometnog saveza (DFB) Rudi Völler.

"Mogu se samo složiti s Julianom. Manuel uživa naše apsolutno povjerenje", rekao je Völler u intervjuu za Bild. 

Slično bilo 2006. između Kahna i Lehmanna

I ranije su Nijemci u jednom periodu imali sličnu raspravu, a tada su vratari bili veliki Oliver Kahn i i njegov konkurent Jens Lehmann.

Uoči Svjetskog prvenstva 2006., također igranog u Njemačkoj, Oliver Kahn, tada 36-godišnjak, godinama broj 1, zadobio je povjerenje tadašnjeg izbornika Jürgen Klinsmanna uoči početka turnira.

Kahn je u Jensu Lehmannu, koji je bio gotovo istih godina, imao iznimno ambicioznog izazivača koji je igrao sve više branio za svoj klub Arsenal FC u godinama prije Svjetskog prvenstva i prvenstveno je viđen kao moderniji, konkurentniji vratar.

Klinsmann je odmah na početku mandata dugogodišnjeg trenera vratara Seppa Maiera zamijenio Andyjem Köpkeom i praktično otvorio 'natječaj' za vratara broj 1.

Ispostavilo se da je tada Lehmann ipak zadobio povjerenje izbornika, a Kahn se morao preseliti na klupu.

Iako Kahn i Lehmann nisu imali dobre međusobne odnose, što se očitovalo kroz stalna međusobna podbadanja u javnosti, prije izvođenja jedanaesteraca protiv Argentine u četvrtfinalu, Kahn je pokazao veličinu, prišao Lehmannu, stavio mu ruku oko ramena i rukovanjem mu poželio puno sreće.

Lehmann je tada obranio dva jedanaesterca i Njemačka je ušla u polufinale Mundijala. Nezaboravna je njegova 'ceduljica' s koje je 'čitao' kako će braniti kojem igraču Argentine. 

Video: Best football trick world cup 2006 Jens Lehmann
Kopirati
Drag cursor here to close