EURO 2024

Predstavljamo skupinu D: Francuzi apsolutni favoriti, Rangnickova Austrija napada drugo mjesto

U posljednji trenutak Oranjama je otpao Barcelonin veznjak Frenkie De Jong zbog ozljede Ovo je sigurno veliki udarac za Koemana
Sport / Nogomet | 11. 06. 2024. u 08:14 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupina D ponudila nam je prve favorite za osvajanje zlata, Francuze. Uz njih, tu će se naći selekcije Austrije, Nizozemske te Poljske. Austrijanci u usponu, Poljaci u ogromnom padu, dok su Nizozemci još enigma. Možemo li vidjeti veliko iznenađenje u ovoj skupini, saznajte u nastavku teksta.

FRANCUSKA

Ekipa o kojoj ne treba trošiti previše riječi. Dvostruki svjetski i europski prvaci, zlatni na Olimpijadi u Los Angelesu 1984. te prvaci UEFA Lige nacija 2021. godine. Izbornik Didier Deschamps u Njemačku s Tricolorima dolazi kao glavni favorit za pehar, iako kladionice nameću Engleze.

Francuska je najkonstantnija reprezentacija na svijetu. Imaju glavu i rep, sve zahvaljujući izborniku koji sjedi već 12 godina na klupi "Tricolora" i uspješno svladava prepreke koje mu dolaze na put.

Iako izgleda lako biti izbornik vjerojatno najbolje svjetske reprezentacije, isto tako je Deschamps morao povlačiti teške poteze.

Deschamps je morao povlačiti jako nezahvalne poteze

Jedan od najznačajnijih je onaj "seks skandal" između Karima Benzeme i Mathieua Valbuene, do optužbi nekadašnjeg napadača Real Madrida kako je Deschamps „pokleknuo pod pritiskom rasističkog dijela Francuske“, što je izbornik žustro negirao. Stoga, bilo je potrebno napraviti dosta riskantnih poteza da bi se stvorila harmonija i sklad koju Francuska danas ima.

Što se tiče kvalifikacija za EURO, lagano su se "prošetali". Završili su kao prvi sa sedam pobjeda uz jedan remi i gol razlikom 29:3. Iza sebe su ostavili Nizozemsku, Grčku, Irsku te slabašni Gibraltar.

Velikih iznenađenja na popisu nije bilo, ali teško je i pronaći neko iznenađenje zbog lepeze igrača koje Francuzi posjeduju. Imaju previše dobrih igrača da bi komotno mogli sastaviti dvije reprezentacije koje bi bile u svjetskom vrhu.

Sve se vrti oko Mbappéa

Alfa i omega ove selekcije je bez dvojbe Kylian Mbappé, sad već nova akvizicija Real Madrida. Griezmann će biti mozak organizacije napada, a Deschampsova Francuska je nezamisliva bez legendarnog Oliviera Girouda u vrhu napada.

Proslavljeni napadač Montpelliera, Arsenala, Chelsea, Milana i vrlo vjerojatno američkog LA Galaxyja, vrlo je važan kotačić izbornikovih zamisli. Svako veliko natjecanje je prvi izbor, bez obzira na formu u klubu, a to vraća na najbolji mogući način.

Do sada je upisao 133 nastupa u nacionalnom dresu i upisao 57 pogodaka uz 16 dodavanja za gol. Na EURU je upisao 11 službenih nastupa te zabilježio tri gola uz dvije asistencije na svoje ime.

Povratak Kantea daje novi izgled reprezentaciji

Zanimljivo je napomenuti kako se na popisu reprezentacije i našao dobri duh svlačionice, N'Golo Kante. 33-godišnjak je prethodnih par sezona bio podložan ozljedama, ali se sada vratio konstantnim igrama u saudijskom Al-Ittihadu, no teško je za očekivati veliku minutažu na prvenstvu.

Vjerojatno je doveden prvenstveno kao netko tko će održavati dobru energiju i raspoloženje u redovima Les Bleusa, a njegovu poziciju trebao bi pokriti Realov Tchouaméni.

Igra Francuske će biti jasna. Griezmann će dirigirati većinom napada, dok će Mbappé i Dembele po krilima biti „napasti“ za protivničke obrane, dok će svoju priliku u šesnaestercu mudro vrebati Giroud, koji suigračima olakšava samom pojavom među suparničkim braničima.

Sve osim prvog mjesta u skupini bio bi neuspjeh za ovakvu momčad.

NIZOZEMSKA

"Oranje" su u blagom padu. Igra pod palicom Ronalda Koemana ne izgleda bajno, ali ih spašava objektivno prolazna skupina. Nizozemcima će ovo biti 11. EURO u povijesti, a jednom su se okrunili zlatnom medaljom, davne 1988. godine ponajviše zahvaljujući legendarnom Marcu van Bastenu koji je s pet pogodaka donio jedini naslov prvaka na velikim natjecanjima svojoj reprezentaciji.

Od recentnih uspjeha, mogu se pohvaliti osvojenom srebrom na Svjetskom prvenstvu 2010. iz Južne Afrike te broncom osvojenom četiri godine kasnije na Mundijalu u Brazilu. Nakon toga su ušli u razdoblje od šest godina bez nastupa na velikim natjecanjima, a sušu su okončali plasmanom na EURO 2020. godine.

Na tom natjecanju su svoj nastup okončali u osmini finala, dok su dvije godine kasnije u Katru otišli i korak dalje, kada su zaustavljeni od, kasnije prvaka Argentine, u ludoj utakmici gdje su „Gaučosi“ slavili nakon drame jedanaesteraca.

Dobro poznata formacija

Oni će težiti svom klasičnom sustavu 3-4-3. Obranu će vjerojatno sačinjavati stoperski trio De Ligt-van Dijk-Ake, dok će im na bočnim pozicijama pomagati Frimpong s jedne te Blind s druge strane.

Izostanak De Jonga veliki udarac

U posljednji trenutak Oranjama je otpao Barcelonin veznjak Frenkie De Jong zbog nezaliječene ozljede gležnja. Ovo je sigurno veliki udarac za izbornika koji će morati kvalitetno odgovoriti kako nadomjestiti izostanak jednog od glavnih igrača reprezentacije.

Napad je još nepoznanica, čini se kako su Gakpo i Simons sigurni, ali će biti pravo pitanje tko će biti glavni napadač. Hoće li to biti Memphis Depay, koji je daleko od svojih najbolji dana, ili će se izbornik odlučiti na skroz drugi tip napadača, robusnog Wouta Weghorsta.

Povoljan ždrijeb

Ono što ide u prilog Nizozemcima je ždrijeb koji im se solidno posložio. Grupa je, osim Francuza, itekako prolazna, a osmina finala im nudi nešto lakšeg protivnika. Stoga, Oranjama bi i četvrtfinale bio zasigurno uspjeh.

AUSTRIJA

Reprezentacija koja pod izbornikom Ralfom Rangnickom izgleda preporođeno. Ovo će im biti 4. nastup na europskim prvenstvima, gdje dolaze s kombinacijom mladosti i iskustva. Izbornik će biti bez kapetana momčadi Davida Alabe koji je ozlijeđen, ali je otputovao s momčadi kao motivator za dobar rezultat.

Prvi nastup 2008.

Prvi put su se na EURU pojavili 2008., kada su dijelili domaćinstvo s reprezentacijom Švicarske. Igrali su u skupini s Hrvatskom, Njemačkom i Poljskom, gdje dobro pamtimo minimalnu pobjedu Vatrenih zahvaljujući pogotku Luke Modrića iz jedanaesterca, koji je ujedno tada debitirao na europskim prvenstvima.

Osam godina kasnije našli su se na europskoj smotri, gdje su doživjeli debakl u skupini. Osvojili su tek jedan bod, a bolni poraz 2:0 protiv Mađarske naznačio je početak kraja te godine za Austrijance. Nakon toga su remizirali s Portugalom, a u posljednjem kolu ih je nokautirala selekcija Islanda.

Najbolji rezultat 2020. godine

Najbolji nastup imali su na posljednjem EURU 2020. godine, kada su došli do osmine finala i ispali od tadašnjih europskih prvaka Talijana.

Kvalifikacijski ciklus su odradili skoro pa savršeno. Završili su drugi, s osvojenih 19 bodova, jednim manje od prvoplasirane Belgije.

Dark horse

Austrija ima talenta i iskustva "zapapriti" Nizozemcima, a definitivno su bolji od Poljaka. Stoga, treće mjesto je realna opcija, ali itekako ima materijala i kvalitete za poziciju broj dva, a ujedno ih igre u kvalifikacijama mogu svrstati u prikrivenog favorita, tzv. „dark horse“ reprezentacije.

POLJSKA

Poljaci su u velikom padu. Iako su igrali na posljednjih pet europskih prvenstava, to su im ujedno i jedini nastupi na europskoj smotri. Nikada prije 2008. se nisu uspjeli kvalificirati, a najbolji su rezultat ostvarili 2016. godine u Francuskoj, kada su stigli do četvrtfinala.

Trnovit put su prošli do mjesta u Njemačkoj. Treći u kvalifikacijama, iza Albanije i Češke te sa samo jednim bodom više od slabašne Moldavije. Uz spomenute reprezentacije, u skupini je bila i reprezentacija Farskih Otoka, koja je dobro namučila Poljake.

Preko trnja do EURA

Zbog osvojenog trećeg mjesta dobili su novu priliku izboriti EURO preko doigravanja, gdje su prvo nokautirali Estoniju, a onda u jednoj jako nekvalitetnoj utakmici nakon jedanaesteraca izbacili Wales.

Sva se igra oslanja na individualnost Lewandowskog i Zielinskog, koji će morati čuda napraviti kako bi u ovakvoj skupini stigli do bodova.

Zbog skupine u kojoj se nalaze, sve osim dna tablice bi bio veliki uspjeh za ovakvu reprezentaciju. Iznimno neambiciozni, bez nacionalnog naboja, a uz to loša predstava u kvalifikacijama Poljake svrstava kao jedne od najlošijih reprezentacija na prvenstvu. Mogu li napraviti čudo, ostaje za vidjeti.

Kopirati
Drag cursor here to close