EURO 2024

Southgate: Teško je objasniti negativu oko nas

"Nema boljeg načina da izgradite timski duh od situacija na terenu. Kada morate da izbacite loptu glavom iz svog peterca u 92. minuti i pokušavate da postignete gol u 96. minuti", reći će Southgate.
Sport / Nogomet | 10. 07. 2024. u 11:40 F.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Realno i jeste teško razumjeti. U osam godina koliko je na klupi Engleske, Gareth Southgate, ova reprezentacija je na tri od četiri posljednja takmičenja igrala u polufinalu.

Veliki pritisak

Samo u Kataru nisu ušli među četiri, jer je Kane zapucao jedanaesterac protiv Francuske. Ako ćemo gledati brojke i povijest, Southgate je napravio daleko najviše na klupi Engleske koja je do njegovog dolaska proživjela periode neplasmana na velika takmičenja, eliminacije u prvog krugu. Koja je posljednji put prije Garetha bila u polufinalu Svjetskog prvenstva 1990, Europskog šest godina poslije. I opet niti jedan izbornik prije njega nije bio pod tolikim kritikama, tolikim pritiskom. I danas je pred svoje treće polufinale u karijeri. Protiv Nizozemske. 

"Teško je objasniti sebi negativu kojom smo okruženi, ali momci i ja ideo svojim putem. Pobjeda nad Nizozemskom bi nam osigurala drugo finale zaredom na europskim prvenstvima i zato ćemo učiniti sve da napravimo taj iskorak.

Protiv Švicarske smo vidjeli Englesku s trojicom u zadnjoj liniji, Bukayo Saka i Kieran Trippier igrali su na pozicijama visoko pozicioniranih wing-backova, a Jude Bellingham i posebno Phil Foden imali su puno slobodnije uloge u sredini veznog reda. Međutim, Englezi su unatoč tim poboljšanjima u igri i dalje bili napadački sterilni.

"U ovakvim utakmicama pritisak je veliki, a mi se uzdamo u mlade igrače koji se nalaze u samom srcu tog pritiska. Pritisak je oko naše reprezentacije do sada bio strašno veliki, a ti se igrači dobro s njime nose. Do sada smo igrali protiv momčadi koje su se odlično i organizirano branile", smatra Southgate.

Kane mora grati

O pritisku je pričao i Harry Kane, koji je prošle sezone postigao 36 golova u 32 utakmice za Bayern, međutim na ovom prvenstvu je skoro nevidljiv. Premalo je u dodiru s loptom u onim nazovimo ih opasnim zonama, blizu protivničkog gola. Neki smatraju da bi čak trebao priliku netko drugi u vrhu napada, međutim Englesku jednostavno ne možemo zamisliti bez Harryja Kanea u polufinalu.

"Mislim da o tome ne pričamo u svlačionici. Oni koji imaju više iskustva znaju kako je igrati za Englesku na velikim turnirima. Kako smo postajali sve bolji, očekivanja su sve veća i tu se ništa nije promijenilo. Neki taj pritisak koriste na različite načine. Kao motivaciju, netko ga jednostavno ignorira. Svi su različiti. S timske tačke gledišta znamo što treba da postignemo. Imamo zaista važnu utakmicu, zaista tešku utakmicu za koju moramo biti spremni", rekao je novinarima Kane.

Izgledaju sve bolje 

Engleska nije briljirala, ali je u poređenju s nekim drugim takmičenjima, nekim drugim situacijama ekipa daleko bolje reagirala. Posebno se tu misli na utakmice nokaut faze, protiv Slovačke i Švicarske.

"Došlo je do definitivnog pomaka. Osjetio sam u početku kako stvari nisu posložene, međutim impresivno je kako su igrači pronašli način da ostvarimo pobjede kada je bilo najvažnije. Nema boljeg načina da izgradite timski duh od situacija na terenu. Kada morate da izbacite loptu glavom iz svog peterca u 92. minuti i pokušavate da postignete gol u 96. minuti. Sada smo na putu da postanemo prva reprezentacija Engleske koja je izborila jedno finale van naše zemlje", rekao je Southgate.

Kopirati
Drag cursor here to close