EURO 2024

VIDEO I Kad Netzer, Müller, Beckenbauer rade što žele

"Helmut Schön se, kao i uvijek, bojao utakmice, ali mi se više nismo plašili ničega i nikoga", pojasnio je jednom prilikom golman Sepp Maier.
Sport / Nogomet | 10. 06. 2024. u 02:09 F.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svoju prvu titulu Europskog prvaka Zapadna Njemačka je osvojila 1972. godine. Očekivano, jer je stvarno to bila izuzetno jaka selekcija vođena legendarnim Helmutom Schönom. Učenikom slavnog Seppa Herbergera.

Schön je posložio vrhunsku ekipu u kojoj su Breitner, Schwarzenbeck, Beckenbauer, Heynckes, Netzer, Uli Hoeneß i "njegovo napadačko visočanstvo", Gerd Müller.

Dobro, nije sve izgledalo dobro, kada je u pitanju reprezentacija Njemačke. Titula svjetskog prvaka 1974. godine je osvojena s velikom dozom pragmatizma.

Nepobjedivi 

Dvije godine ranije situacija je bila nešto drugačija. Stvari su se počele mijenjati kada je Schön, Wolfganga Overatha zamijenio velikom prznicom, Günterom Netzerom. Netzer je bio sjajan na Wembleyu velika poveznica između Beckenbauer u zadnjoj liniji i Müllera naprijed. Kažu kako je ovaj tim Zapadne Njemačke bio
jako blizu onom Nizozemske koja je forsirala taj "Totalni nogomet".

Video: Engleska - Zapadna Njemačka 

"Nikada neću zaboraviti ovu sliku cijelog svog života. Igrač koji raspuštene, plave kose prolazi nevjerojatnom lakoćom kroz vezni red. To je bio samo veličanstven prizor, Netzer je imao palicu svi su plesali uz njegovu melodiju", govorio je tada Schön. To je bila prva utakmica četvrtfinala. Englezi su pali 3:1.

Mali debli postao ubojiti napadač

Zapadna Njemačka je te 1972. godine igrala stvarno dobro, izgledali su pa skoro nepobjedivo. Jer baš te 1972. godine nisu izgubili niti jednu utakmicu. Kad su na otvaranju Olimpijskog stadiona Münchenu razbili Sovjetski Savez 4:1, na naslovnici "Kickera" je pisao "Ovaj tim može pobijediti svakoga!" U tom periodu Njemačka reprezentacija je imala seriju od 25 utakmica bez poraza.

Video: Gerd  Müller protiv Sovjetskog Saveza 

Gerd Müller je Sovjetima baš u spomenutoj utakmici utrpao četiri komada, za 16 minuta. Tijekom kvalifikacija i na završnom turniru ukupno 11. Bombarder je uništavao protivničke obrane, bacao golmane u očaj. "Mali debeli" kojeg je Zlatko Čik Čajkovski doveo u Bayern. I stavio u vrh napada.

"Što da radim s jednim dizačem tegova, pitao je u šali tada Čajkovski, pa je odlučio. Ti mali debeli ćeš igrati u napadu."
E taj mali debili će postati jedan od najboljih napadača ikada u svijetu.

"Za mene su uvijek govorili da sam stroj za golove. Naravno da volim zabijati, ali nekada poželim igrati na nekom drugom mjestu u ekipi. Nije lako biti vođa navale, stalno vas udaraju protivnički igrači. Probao sam igrati beka, to je puno lakše, ali su me opet vratili u napad, jednom sam se oprobao i kao golman, znao je reći Müller.

Protiv Müllera, Netzera, Beckenbauera, ostali nisu imali šanse na završnom turniru 1972. godine. Njemačka je dobila Belgiju 2:1, u finalu protiv Sovjetskog Saveza sve je bilo gotovo za sat vremena. Naravno, dva gola su bila Müllerova, jedan je dodao Wimmer.

Radite što hoćete

"Helmut Schön se, kao i uvijek, bojao utakmice, ali mi se više nismo plašili ničega i nikoga", pojasnio je jednom prilikom golman Sepp Maier. Dan prije u hotelu su reprezentativci Njemačke odigrali jedan turnir u stolnom tenisu, što pokazuje koliko su bili mirni, ali i uvjereni u uspjeh. Na kraju je i sam Schön svoju završnu diskusiju na taktičkoj tabli naglo završio riječima: "Radite što želite."

Video: Zapadna Njemačka - Sovjetski Savez finale 1972. 

I radili su ono što žele. S loptom. I mogli su strašno puno. Uostalom, u dvije godine su povezali naslov europskog i svjetskog prvaka. 

Kopirati
Drag cursor here to close