EURO 2024

Zabio Englezima, za neke junak, za neke izdajnik

Da stvar bude zanimljivija, De La Fuente je na Europsko prvenstvo vodio čak devet Baska što je rekord kada je u pitanju nogometna reprezentacija Španjolske.
Sport / Nogomet | 17. 07. 2024. u 13:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Malo tko je mogao očekivati da će Mikel Oyarzabal biti čovjek odluke u finalu Europskog prvenstva. Međutim, obično je tako u sportu, velike utakmice nude neke nove, velike priče, junake. I dok su velika većina Španjolaca prihvatila Oyarzabala kao junaka, igrača koji je naravno golom obilježio povijest reprezentacije, europskog nogometa, u njegovom rodnom mjestu je priča nešto drugačija.

Oyarzabal jeste rođen u Eibaru, ali njegova majka dolazi iz gradića Elorrija koji je smješten u istočnom dijelu pokrajine Baskije, koji ima oko 7000 žitelja i u kojem dan-danas živi njegova majka. Ali, nesretna žena ne smije izaći iz kuće jer je njezin sin u mjestu označen kao izdajica.

Na jednoj zgradi postavljen je transparent u kojem su imenjaci Merino i Oyarzabal prozvani kao izdajice Baskije zato što igraju za španjolsku reprezentaciju, što je za njih očito neoprostivo. Uz pogrdni transparent osvanula je i prekrižena svastika, kao zastava Španjolske, dok je prednost dobila zastava Baskije.

Da stvar bude bizarnija, ni 24 sata nakon svanuća transparenta, nitko ga nije uklonio.

"Stanovnici ne žele komentirati grafite i transparent kad ih pitate. I ne samo da ne osuđuju poruku, neki i opravdavaju riječima da su nogometaši izdajnici. Bilo je tek par izuzetaka, koji ne žele biti previše glasni, a ima i onih koji žale što se dogodilo. Većina odbija pričati, ne žele ni stati", izvještava iz grada novinar lista OK Diario.

Da stvar bude zanimljivija, De La Fuente je na Europsko prvenstvo vodio čak devet Baska što je rekord kada je u pitanju nogometna reprezentacija Španjolske.

Kopirati
Drag cursor here to close