Nije atraktivno

Zašto se na Euru ne igraju utakmice za treće mjesto?

Posljednju utakmicu za treće mjesto 1980. dobila je Čehoslovačka protiv tadašnjeg domaćina Italije na jedanaesterce. Njemačka reprezentacija postala je europski prvak nakon pobjede protiv Belgije.
Sport / Nogomet | 11. 07. 2024. u 23:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Actu Foot /  Antoine Griezmann, ilustracija

Dok se na svjetskim prvenstvima igra utakmica za treće mjesto, na europskim smotrama takva utakmica ne postoji.

Osvajanje bronce na nekom Mundijalu prestižno je postignuće, ali europska krovna nogometna asocijacija UEFA i dalje drži da bi takva utakmica bila neatraktivna.

Primjerice, na sadašnjem Euru za treće bi mjesto igrale Francuska i Nizozemska. Kada bi te dvije reprezentacije igrale za treće mjesto na svjetskom prvenstvu, utakmica bi ipak bila gledana i zanimljiva. U čemu je 'kvaka'?

UEFA ističe kako utakmica za treće mjesto više nije dio rasporeda europskog turnira jer je format promijenjen između dva Eura, onog od 1980. i sljedećeg 1984. godine.

Posljednju utakmicu za treće mjesto 1980. dobila je Čehoslovačka protiv tadašnjeg domaćina Italije na jedanaesterce. Njemačka reprezentacija postala je europski prvak nakon pobjede protiv Belgije. 

Video: Czechoslovakia 1-1Italy (Czechoslovakia win 9-8 on penalties) 1980

"Utakmica za treće mjesto smatrana je neatraktivnom i od tada više nije dio EURA. Nema planova za ponovno uvođenje takve utakmice", kazali su iz UEFA-e za njemački Bild, prenosi Bljesak.info.

Godine 1984. uvedene su dvije polufinalne utakmice, ali je izbačena utakmica za treće mjesto.

Tada je bilo samo osam sudionika. Igralo se u dvije skupine. Godine 1980. još je uvijek bilo tako da su prve dvije momčadi u skupinama igrale izravno u finalu, dok su drugoplasirane igrale u utakmici za treće mjesto. Četiri godine kasnije prve dvije reprezentacije iz svake skupine išle bi u polufinale.

Godine 1980. bilo je ukupno samo 14 utakmica, a 1984. bila je jedna utakmica više. To je tada bilo puno.

Međutim, ranije je završni turnir imao još manje sudionika. Samo četiri zemlje sudjelovale su na prvih pet Europskih prvenstava i otišle bi izravno u polufinale, a prethodio je kvalifikacijski krug. 

Video: Czechoslovakia v West Germany: 1976 UEFA European Championship final highlights

Posjednje Europsko prvenstvo s četiri sudionika održano je u Jugoslaviji 1976. Tada su polufinala igrale Zapadna Njemačka - Jugoslavije (4-2) i Čehoslovačka - Nizozemska (3-1).

U finalu je Čehoslovačka pobijedila Njemačku nakon izvođenja jedanaesteraca 5-4 (nakon proužetaka bilo je 2-2), dok je u utakmici za treće mjesto Nizozemska bila bolja od Jugoslavije (3-2 nakon produžetaka).

U finalnoj utakmici 'patentirana' je legendarna Panenka, jer je Antonín Panenka na taj način svladao slavnog Seppa Maiera, piše Bljesak.info.

Tako malo nogometa na Euru danas je nezamislivo. S godinama su uvedena četvrtfinala (prvi put 1996. u Engleskoj), a prije osam godina čak i osmina finala. Sada na Europskom prvenstvu sudjeluju 24 momčadi.

Podsjećamo kako finale Eura 2024 u nedjelju u Berlinu igraju Španjolska i Engleska. 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close