Mijain Lopez Nunez

Osvojio je peto zlato zaredom, skinuo tenisice i otišao u legendu

"Da biste došli do ove točke, prva stvar koju trebate je da volite svoj sport, volite ono što radite i pokažete svijetu da ste sposobni pobijediti sa tako malo," rekao je Nunez.
Sport / Ostali sportovi | 07. 08. 2024. u 02:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mijain Lopez Nunez ima 41 godinu i dalje nepobjediv kada su pitanju Olimpijske igre. Još tamo 2008. godine je osvojo svoju prvu zlatnu medalju. Nakon toga je dodao još četri. Ova u Parizu je bila peta. Jedina razlika su bile godine i težina Kubanca.

Prve dvije zlatne medalje je uzeo u kategoriji do 120 kilograma, potom je u iduća tri slučaja nastupao u preoblikovanoj kategoriji do 130kg. U finalnoj borbi grčko-rimskim stilom do 130kg Lopez Nunez je nadjačao Čileanca Yasmanija Acostu Fernandeza sa 6-0, za peto uzastopno zlato. Prozvan "El Terrible" zbog svoje impozantne figure i čiste dominacije, López je prvo zlato osvojio kad je imao 25 godina.

Dosad su četiri zlata u istoj disciplini imali američki atletičar Carl Lewis u skoku u dalj, američki plivač Michael Phelps na 200m mješovito, američka plivačica Katie Ledecky na 800m slobodno, Danac Paul Elvstrom u jedrenju, Amerikanac Alfred Oerter u disku te Japanac Kaoir Icho u hrvanju.

Video: Posljednja borba u karijeri 

Još prije nastupa u finalu, Nunez je najavio povlačenje. Koliko se čuvao za ove Olimpijske igre najbolje potvrđuje podatak da uopće nije nastupao u posljednje tri godine. Po završetku borbe odlučio je skinuti svoje tenisice, ostavio ih je na strunjači i otišao. Na taj način se hrvači simbolično povlače.

"Moramo napraviti malo prostora za one koji dolaze. Hrvanje je za mene bila ljubav mog života, cjelog života.To je bio rezultat za kojim sam žudio, ali i za cijeli svijet i moju zemlju. Tako sretan što sam stigao do olimpijske elite. Nagrada doživotnog napornog rada uz pomoć svih i moje porodice. To je moja najveća pobjeda. Da biste došli do ove točke, prva stvar koju trebate je da volite svoj sport, volite ono što radite i pokažete svijetu da ste sposobni pobijediti sa tako malo," rekao je Nunez.

Kopirati
Drag cursor here to close