FUP

Zbog visoke korupcije u Autocestama uhićeno pet osoba

Nikšić je u prijavi naveo da je na jednoj dionici autoputa u Žepču, od trojice vlasnika je otkupljeno zemljište za iznos od oko 36 tisuća KM.
Vijesti / Crna Kronika | 10. 09. 2024. u 14:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog djela visoke korupcije u JP Autoceste FBiH slobode lišeno je pet osoba, objavila je federalna uprava policije navodeći kako su 10. rujna policijski službenici Federalne uprave policije pod nadzorom Kantonalnog tužiteljstva Zeničko-dobojskog kantona proveli operativnu akciju pod nazivom Landfill zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela: Udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 340. KZFBiH, Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. KZFBiH, Odavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne iz člana 254. KZFBiH, Pranje novca iz člana 272. KZFBiH i Pomaganje iz člana 33. KZFBiH.

''Po naredbi Kantonalnog suda u Zenici izvršeni su pretresi na devet lokacija u Zeničko-dobojskom kantonu, Kantonu Sarajevo i Posavskom kantonu, kojom prilikom su slobode lišene osobe inicijala E.V. (1965) iz Sarajeva, M.N. (1989) iz Žepča, B.Z. (1988) iz Odžaka, R.K. (1973) iz Sarajeva i M.M. (1975) iz Sarajeva zbog sumnje u počinjenje koruptivnih krivičnih djela prilikom izgradnje dionice autoputa'', naveo je FUP.

U priopćenju se dodaje kako će privedene osobe nakon kriminalističke obrade u prostorijama Federalne uprave policije biti predane u nadležnost Kantonalnom tužiteljstvu Zeničko-dobojskog kantona.

Prema navodima medija, uhićeni su bivši direktor "Autocesta FBiH" Elmedin Voloder, te Marijan Nikolić iz Uprave Žepče, Boris Zekić iz Uprave Orašje, Reuf Kadrić, uposlenik Autocesta i Mustafa Musabegović, biznismen iz Sarajeva.

Portal Raport objavio je da se radi o prijavi koju je podnio premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

''Nikšić je u prijavi naveo da je na jednoj dionici autoputa u Žepču, od trojice vlasnika je otkupljeno zemljište za iznos od oko 36 tisuća KM. Samo mjesec – dva kasnije to isto zemljište je prodano Autocestama FBiH za 460 tisuća KM. Zapitao se kako je moguće da je vrijednost zemljišta u tako kratkom roku porasla više od deset puta i kako je moguće da su kupci znali da će trasa auto puta proći tim dijelom, a da ostatak javnosti i vlasnici zemljišta to nisu znali, pa su tako lako i tako jeftino prodali svoju zemlju?'', navodi portal.

Video: Obitelj Grabo - Zidovi nemaju oči
Kopirati
Drag cursor here to close