Podrška pred izbore

Dodika zasula pisma iz Rusije: Vi ste na prvoj liniji fronta

U pismima stoji kako u Rusiji ''s dubokom zabrinutošću'' prate razvoj situacije na Balkanu, kao i u BiH.
Vijesti / Politika | 02. 10. 2024. u 12:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Jedinstvene Rusije, Dmitrij Medvedev, i ministar vanjskih poslova Rusike Federacije, Sergej Lavrov, uputili su pismo Miloradu Dodiku čelniku SNSD-a.

Medvedev je u pismu istaknuo kako ''nepokolebljivost kojom se srpski narod u Republici Srpskoj suprotstavlja agresivnoj zapadnoj politici, braneći svoje nacionalne interese, izaziva ogromno poštovanje''.

Prva linija

"Faktički Vi osobno se nalazite na prvoj liniji nove etape narodnooslobodilačke borbe, hrabro se odupirete vanjskom pritisku, koji često prelazi sve zamislive moralno-etičke i pravne granice", naglasio je Medvedev u pismu.

Naveo je kako u Rusiji ''s dubokom zabrinutošću'' prate razvoj situacije na Balkanu, kao i u BiH.

"Sa žaljenjem uočavamo oživljavanje nekadašnjih kolonijalnih praksi Zapada, koji nastoji da uspostavi totalnu kontrolu nad narodima regije, kao i da ih pretvori u bezvoljne i obespravljene satelite, koji bespogovorno izvršavaju zapovijedi spolja'', naveo je.

Medvedev poručuje da je uvjeren ''da će ruski i srpski narodi zajedničkim naporima osigurati trijumf tradicionalnih vrijednosti, jednakosti u pravima, kao i stvaralačke suradnje''.

"Želim Vama i Vašim suradnicima izdržljivost i nove uspjehe, a stanovnicima Republike Srpske - mir, stabilnost i blagostanje", poručio je Medvedev.

Obrana Daytona

Lavrov je u pismu, Dodiku ''zaželio otpornost, hrabrost i uspjehe u patriotskim poduhvatima, a bratskom srpskom narodu sreću i prosperitet''.

"Ruska Federacija kao jedna od država garanata Općeg okvirnog (Daytonskog) sporazuma za mir u BiH 1995. godine obraća prioritetnu pažnju dosljednoj implementaciji ovog međunarodnog pravnog dokumenta koji odigrava ključnu ulogu u održavanju stabilnosti i sigurnosti u BiH i na Balkanu u cjelini", stoji u pismu Lavrova.

Lavrov poručuje da sa ''zabrinutošću prate kako zapadni akteri istrajno ruše daytonske principe unutarnjem uređenja BiH i Hercegovine, te da svjedoče aktivnim pokušajima skraćivanja neotuđivih ustavnih prava konstitutivnih naroda''.

"Vidimo da se prije svega na udaru nalazi Republika Srpska, Vi osobno i Vaši suradnici jer branite zakonite i jamčene međunarodnim pravom interese srpskog naroda i dajete otpor neokolonijalnoj politici Zapada. Naglašavamo da smo odlučni i ubuduće da provodimo principijelnu i odgovornu liniju radi obrane Daytona, jačanja mira na Balkanu, razvoja jednakopravne i uzajamno korisne sUradnje s Republikom Srpskom", navodi Lavrov u pismu Dodiku.

Siguran partner

U međuvremenu, danas je Dodik razgovarao s veleposlanikom Ruske Federacije u BiH Igorom Kalabuhovim o aktualnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Srpskoj i BiH, kao i o predstojećoj posjeti Rusiji, gdje će prisustvovati summitu BRICS-a u Kazanju.

Kako je priopćeno, tijekom sastanka istaknuto je ''opredjeljenje za nastavak i produbljivanje suradnje Republike Srpske i Rusije radi političkog, ekonomskog i gospodarskog rasta i prosperiteta''.

Upravo je Kalabuhov uručio pisma podrške, a Dodik je, kako je navedeno, ''naglasio je da je Republika Srpska siguran partner Ruskoj Federaciji''.

Dodik je pak na mreži X zahvalio na pismima i podršci.

 

Kopirati
Drag cursor here to close