Halo?

Filozofski fakultet SUM-a ogradio se od predizbornog istraživanja

Vijesti / Politika | 23. 09. 2024. u 16:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru (SUM) ogradio se od provođenja istraživanja u povodu nadolazećih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, potvrdili su za Bljesak.info iz te visokoškolske ustanove.

Naime, građane su prethodnih dana pozivale nepoznate osobe predstavljajući se da zovu ispred Istraživačkog centra mostarskog Filozofskog fakulteta. Građani su, između ostalog, upitani i za koju političku opciju planiraju glasovati.

Ispitivanja javnog mišljenja s ciljem predikcije izbornih rezultata nisu ništa neobično u svijetu. Brojne stranke i mediji često su naručitelji tih istraživanja koje provode specijalizirane agencije što, sa strane političke komunikacije, kandidatima i strankama daje mogućnost za prilagodbu predizbornih aktivnosti.

Ono što je neobično u ovom mostarskom pozivanju je da su, prema saznanjima medija, iza telefonskih brojeva koje su pozivali građane kriju brojevi političkih stranaka, u ovom slučaju jednog od ogranaka Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH).

Nije nam poznato kako su pozivatelji došli do telefonskih brojeva građana, što sa sobom može povući pitanja zaštite osobnih podataka.

Nadalje je zanimljivo što Filozofski fakultet prethodno nije reagirao u javnosti budući da se, čini se, netko lažno predstavlja u njihovo ime. Dodatno, njihov Istraživački centar svakako ima iskustva u provođenju istraživanja, simbolično, o pitanjima političkih preferencija.

''Istraživački je centar napravio nekoliko istraživanja od kojih je najznačajnije istraživanje o političkom položaju Hrvata u BiH te istraživanje o prosvjedima u BiH koji su kulminirali u veljači 2014. godine'', stoji na internetskoj stranici Fakulteta.

Kopirati
Drag cursor here to close