Uoči izbora

Pitali smo stranke: Što s Partizanskim?

Uoči lokalnih izbora za komentar o načinu na koji bi trebalo urediti ovaj spomenik i staviti ga u ''funkciju'', pitali smo sve one koji su u trci za glasove građana Mostara.
Vijesti / Politika | 02. 10. 2024. u 09:14 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Partizansko spomen groblje je već desetljećima jedno od otvorenih pitanja u Mostaru.

Uoči lokalnih izbora za komentar o načinu na koji bi trebalo urediti ovaj spomenik i staviti ga u ''funkciju'', pitali smo sve one koji su u trci za glasove građana Mostara.

U nastavku donosimo odgovore koje smo dobili (redoslijedom kako su nam na njih odgovarali).

Hrvatska republikanska stranka

Na temu tzv. Partizanskog spomen groblja govorili smo nebrojeno puta. Činjenica je da je to zemljište oduzeto od biskupije, tj. Riječ je o crkvenoj zemlji i mi se jasno i nedvosmisleno zalažemo da se Crkva na neki način obešteti zbog oduzimanja istog. Također, suvremena historiografija raspolaže s podacima da se na mjestu spomenutog groblja nalaze posmrtni ostaci vojnika iz Drugog svjetskog rata, te bi stoga trebala i arheološka znanost trebala reći svoj stav o tomu. Također, jedni smo od rijetkih koji su problematizirali i rad Agencije Stari grad oko obnove, iluminacije i revitalizacije 'groblja'. Prema izvješću provedenog projekta u najmanju ruku imamo sumnje u nelegalan utrošak sredstava i oko tog pitanja zatražit ćemo i sudski proces kako bi se utvrdilo je li novac poreznih obveznika za obnovu tog 'groblja' utrošeno po zakonu.

Hrvatska seljačka stranka

Groblje obavezno urediti i ispuniti sadržajima. Zabraniti politiziranje i iskorištavanje kompleksa u političke svrhe. Otvoriti ga za turiste, poput Tjentišta, i isključiti političke stranke koje svake godine nastavljaju dva posljedna rata na kamenim obilježjima mostarskih mrtvih. Ukoliko je nekome oduzeto zemljište, povratititi ga vlasniku ili mu kompenzirati gubitak, očistiti Groblje od ruševina i oilitičkih hipoteka. Ne dati da mrtvim partizanima bez njihove suglasnosti ucjenjuju žive i čini im živote težim nego što već jesu.

Boška Ćavar

Apsolutno dajem podršku da se Partizansko spomen groblje uredi i stavi u funkciju svim njegovim građanima kao izuzetno lijep i kvalitetan javni prostor. Osobno ga prepoznajem i kao resurs u turističkoj ponudi Grada Mostara.

Elvis Redžić

Ustaše i partizani se ne vole, mislim da se treba poštovat svaka žrtva.

Koalicija za Mostar

Partizansko spomen groblje je nacionalni spomenik BiH i jedan od simbola Mostara i kao takav treba biti zaštićen i uređen. Ostaje da se rješi pitanje prioriteta i izvora finansiranja, a bilo bi korisno i osmisliti neke dodatne sadržaje i poraditi na turističkoj prezentaciji kako bi ovaj lokalitet bio u što većoj mjeri održiv. Također potrebno je osmisliti i finansijski rješiti model upravljanja i održavanja jer ako niko ne upravlja, bilo kojim lokalitetom, neminovno dolazi do devastacije.

HDZ 1990

Vrijeme je da se prestane politizirati spomen groblje Partizansko u dnevno-političke svrhe.

HDZ BiH

Spomen groblje treba zaštititi i osigurati , kao i uvesti jasnu kontrolu i upravljanje. Nažalost ovo nije nadležnost Grada Mostara, obzirom da se radi o nacionalnom spomeniku. Kompletnu nadležnost imaju više razine vlasti. Kao administracija grada više puta smo tražili mogućnost da napravimo konkretne korake i učinili bismo puno više od netom postavljenih kamera za nadzor da smo dobili ovlaštenje od Vlade Federacije BiH. Nažalost, svjedočili smo često kako se ovaj nacionalni spomenik koristi za jeftino politikanstvo što nikomu ne donosi ništa dobro.

Kopirati
Drag cursor here to close