Dom naroda

Zbog nedolaska bošnjačkih izaslanika prekinuta sjednica

Šef Kluba izaslanika bošnjačkog naroda Šefik Džaferović izjavio je novinarima da ovaj klub neće prisustvovati nastavku sjednice koja je prekinuta 18. ožujka
Vijesti / Politika | 27. 06. 2024. u 11:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub izaslanika bošnjačkog naroda donio je odluku da ne prisustvuje nastavku sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na čijem dnevnom redu je bio i zahtjev izaslanika Želimira Neškovića za razmatranje Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH.

Šef Kluba izaslanika bošnjačkog naroda Šefik Džaferović izjavio je novinarima da ovaj klub neće prisustvovati nastavku sjednice koja je prekinuta 18. ožujka, kao ni na narednim sjednicama na kojima se ovaj prijedlog zakona nađe na dnevnom redu.

Džaferović je rekao da bošnjački izaslanici neće razmatrati, kako kaže, protuustavni zakon, pozivajući izaslanike iz reda srpskog i hrvatskog naroda "da ih podrže".

Nedolaskom bošnjačkih izaslanika kvorum za rad ovog doma ne postoji.

Čović

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović zaključio je sjednicu ovog zakonodavnog tijela nakon što nije bilo kvoruma za njeno održavanje.

"Konstatiram da u dvorani imamo tri predstavnika srpskog naroda, četiri hrvatskog naroda i nijednog predstavnika Bošnjačkog naroda. Žao mi je što u ovih sat vremena nismo uspjeli napraviti poticaj da kolege iz Kluba Bošnjaka budu prisutni", kazao je Čović.

Sjednica Doma naroda prekinuta je 18. ožujka nakon što je Klub bošnjačkih izaslanika napustio zasjedanje nezadovoljan što je u dnevni red uvršten ovaj prijedlog zakona.

Prema ovom prijedlogu, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH bi birao šest sudaca, a Narodna skupština Republike Srpske tri kako bi iz svakog od konstitutivnih naroda moglo da bude izabrano najviše troje sudaca.

Pendeš pozvala na prekid blokade

Predsjedavajuća Klub hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Marina Pendeš je u izjavi novinarima pozvala predstavnike Kluba Bošnjaka u Domu naroda da se vrate i prekinu blokadu Doma.

''Smatram da, ukoliko nam je svima interes europski put BiH, onda do toga treba doći'', navela je Pendeš.

Po njenim riječima, svi znamo da se dizanjem ruku u parlamentu koji predstavlja demokraciju, odnosno izbor volje građana, donose zakoni.

''Mi smo rekli, ne jednom, nego nekoliko puta, da ćemo glasujući za žurni postupak, nakon toga oboriti taj zakon, da uopće više o tim zakonu nema riječi. Ne znam čemu taj strah. Ne može proći Dom naroda. I kad bi u najgorem slučaju prošao, a Hrvati neće glasovati za njega, ne može proći u Zastupničkom domu'', navela je Pendeš.

Znači, dodala je ona, uopće ne postoji nikakav razlog ''da mi ne oborimo taj zakon''.

''Zato smatram da je jako bitno da se vratimo u izaslaničke klupe i da se posvetimo poslu za koji dobivamo plaću. Mislim da je krajnje vrijeme da se uozbiljimo, da se vratimo u izaslaničke klupe i da svojim glasom kažemo šta mislimo o tom zakonu'', navela je Pendeš.

Kopirati
Drag cursor here to close