Rat

UN: Osniva se neovisna komisija za istragu kršenja ljudskih prava u Ukrajini

Bjelorusija se pridružila Rusiji u odbijanju rezolucije, ali nije imala pravo glasa s obzirom na to da nije članica Vijeća za ljudska prava.
Vijesti / Svijet | 04. 03. 2022. u 13:09 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN) usvojilo je nacrt rezolucije kojom se osuđuje Rusija i izglasalo se osnivanje neovisne komisije za istragu kršenja ljudskih prava u Ukrajini, prenosi Anadolija.

Vijeće je glasovalo za istragu svih navodnih kršenja, uključujući kršenja ljudskih prava, kršenja međunarodnog humanitarnog prava i povezanih zločina.

Od ukupno 47 članova Vijeća, 32 zemlje su glasovale za rezoluciju, a dvije, Rusija i Eritreja, bile su protiv. Kina, koja je rekla da se protivi uspostavljanju istražne komisije, bila je suzdržana.

Neposredno prije glasovanja, ukrajinska veleposlanica pri UN-u Jevhenija Filipenko pozvala je na minutu šutnje za sve poginule u rusko-ukrajinskom ratu.

"Tisuće nevinih civila su sada izgubili živote. Ruske snage nastavljaju namjerno i neselektivno granatiranje ukrajinskih gradova. Broj raseljenih je već premašio milion", rekla je Filipenko.

Dodala je da je nakon uništenja civilne infrastrukture stotine tisuća ljudi ostalo bez pristupa električnoj energiji, vodi i drugim osnovnim potrebama.

"Granatiranje najveće europske nuklearne elektrane može dovesti do globalne katastrofe", rekla je ukrajinska veleposlanica.

Bjelorusija se pridružila Rusiji u odbijanju rezolucije, ali nije imala pravo glasa s obzirom na to da nije članica Vijeća za ljudska prava.

Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija i SAD su članovi Vijeća za ljudska prava, ali za razliku od Vijeća sigurnosti UN-a, ove zemlje nemaju pravo veta.

Kopirati
Drag cursor here to close