Ukrasi doma

Koliko često trebate mijenjati vodu za cvijeće u vazi? Evo što profesionalci kažu

Od tulipana do ruža, te dalija do tratinčica—svježi buketi glavni su ukras u mnogim domovima tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.
Lifestyle / Flash | 12. 09. 2024. u 09:41 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što izložite svoj pažljivo odabrani aranžman, želite ga pokazati – i uvijek je razočaranje kada vam cvjetovi počnu padati ranije nego što se očekivalo. Kako bi se to izbjeglo, stručnjaci kažu da je cvijeće potrebno održavati svježim i redovito mijenjati vodu, prenosi Better Homes and Gardens

Ali koliko redovito: Je li to svakodnevni posao? Tjedni? Kako bismo dobili odgovor i sve stručne savjete kako svoje cvijeće održati hidratiziranim da bi što duže trajalo, pitali smo dvoje profesionalnih cvjećara za savjete.

Osvježite vodu svakih nekoliko dana

Prema Gracie Poulson, suosnivačici kalifornijske Grace Rose Farm i autorici knjige Garden Roses: The Complete Guide to Growing and Arranging Spectacular Blooms, opće pravilo za promjenu vode je jednostavno. Za optimalnu dugovječnost svježe rezanog cvijeća morate mijenjati vodu svaka 2 do 3 dana.

Ipak, ako voda počne izgledati mutno ili prljavo prije isteka 2 do 3 dana, svakako biste je trebali promijeniti ranije. Prljava voda jedan je od prvih znakova rasta bakterija u vašoj vazi, što može drastično skratiti vijek trajanja vašeg buketa, kaže JP Varvarigos, treća generacija cvjećara i vlasnik tvrtke Wellington Florist sa sjedištem u Floridi.

Preporučuje da uklonite cvijeće, izbacite prljavu vodu i temeljito isperete vazu prije nego što je ponovno napunite svježom vodom kako biste uklonili sve aktivne bakterije.

Treba li nekom cvijeću češće mijenjati vodu?

Ako imate jedan buket sadarke i drugi hortenzija, ne morate brinuti hoćete li morati slijediti drukčiji raspored mijenjanja vode. Preporuka za učestalost mijenjanja vode ne ovisi o vrsti cvijeća, kaže Poulson. Međutim, možete učiniti nekoliko stvari kako biste osigurali da ostane svježe što je duže moguće.

"Osim mijenjanja vode za svoje cvijeće svakih nekoliko dana, trebali biste rezati krajeve svojih stabljika", kaže ona. "To omogućuje veći unos vode i što više vode vaše cvijeće može 'popiti', to će trajati duže i biti zdravije."

Još jedan profesionalni savjet: uklonite sve lišće s donjeg dijela stabljike prije nego stavite buket u vodu. Uvijek uklonite sve lišće ispod vodene linije - inače se odmah počne raspadati i uzrokovati rast bakterija."

Održavajte visoku razinu vode

Čak i važnije od mijenjanja vode svakih nekoliko dana, je osigurati svom cvijeću dovoljno vode za piće. Svježe rezano cvijeće je žedno, tako da bi vaša vaza uvijek trebala biti napunjena.

"Najvažnije je održavati visoku razinu vode čak i ako ne režete stabljike ili potpuno ne mijenjate vodu", kaže Varvarigos. "Stabljike koje ne dodiruju vodu će jednostavno uginuti."

Međutim, postoji jedna mala iznimka od ovog pravila: određeno cvijeće s mekim, vodenastim stabljikama, poput tulipana i kala, najbolje se snalazi sa samo nekoliko centimetara vode u vazi odjednom.

To je zato što ovo cvijeće prirodno zadržava puno vode u svojim stabljikama i upija je kroz stijenke stabljike, a ne samo kroz odrezani kraj, objašnjava Varvarigos. Dakle, iako ne želite da stabljike ostanu bez vode, manje je više s ovim vrstama.

"Previše vode može uzrokovati natapanje stabljika, njihovo cijepanje i truljenje," kaže on. To može značiti da je potrebno pažljivije praćenje vaših tulipana i kala u usporedbi s drugim vrstama s tvrđim stabljikama, uz češće dolijevanje vode.

 

Kopirati
Drag cursor here to close