EURO 2024

Prekid, VAR i jedanaesterac – Njemačka je u četvrtfinalu EURA

Manuel Neuer je ispisao hvale vrijedan rekord. Legendarni vratar ubilježio je svoj 19. nastup na Euru i tako postao Nijemac s najviše nastupa, prestigavši legendarnog Bastiana Schweinsteigera.
Sport / Nogomet | 29. 06. 2024. u 23:32 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čemu smo sve svjedočili na drugoj utakmici osmine finala Eura u Njemačkoj. Od kiše i gromova koji su uzrokovali prekid utakmice u prvom dijelu pa do ludog drugog poluvremena, gdje su Danci bili u transu nakon pogotka za vodstvo. VAR-a, poništenog gola, do jedanesterca koji je dosuđen za Njemačku.

Njemačka je u Dortmundu na velebnom Westfalenu svladala reprezentaciju Danske i plasirala se u četvrtfinale ovogodišnjeg Eura. Rezultat na semaforu je pokazao 2:0, a pogotke su potpisali Havertz i Musiala.

Tako su Nijemci zakazali četvrtfinale i postali druga reprezentacija nakon Švicarske koja čeka svog protivnika. Elf će u sljedećem krugu igrati protiv boljeg iz ogleda Španjolska - Gruzija. Ta je utakmica na rasporedu sutra s početkom od 21 sat.

Rano vodstvo poništio VAR

Silovit početak Njemačke doveo je i do ranog pogotka, već u četvrtoj minuti utakmice. Nakon kornera pogodio je Schlotterbeck, ali glavni sudac utakmice, Michael Oliver, vidio je prekršaj Gündogana na vrataru Danske i poništio njemačko vodstvo.

Do desete minute Kasper Schmeichel bio je na pravoj „streljani“. Nijemci su prijetili iz svih oružja sa svih pozicija. Kimmichov projektil sa skoro 30 metara danski vratar je ukrotio, a isto tako i pokušaje Schlotterbecka te Havertza.

Danci prvi put konkretnije prijete u 21. minuti preko Eriksena, čiji je udarac ipak završio u bloku Rudigera.

Prekid zbog nevremena

U 35. minuti svjedočili smo prekidu utakmice zbog jakog nevremena. Nekoliko trenutaka prije nego je Oliver ekipe poslao prema klupama „prolomilo“ se nebo. Par udara gromova koje je počela pratiti jaka kiša natjerala je momčadi da se povuku skroz u svlačionice.

Nedugo nakon vrijeme se pogoršalo pa je uslijedila jaka kiša praćena ledom koji je ukrasio travnjak u Dortmundu. Nakon nešto manje od pola sata igrači su se vratili na teren i nastavili s igrom.

Ovaj je prekid sigurno išao u prilog Njemačkoj, koja je nakon eksplozivnih 15 minuta početka izgledala malo „ispuhano“, a Danci su bili polako počeli preuzimati konce igre.

Po povratku gledamo onu Njemačku iz početka utakmice, Havertz prijeti, spašava Schmeichel. U nastavku akcije pokušava Schlotterbeck, ali pogađa samo u vanjski dio mreže.

Najbolju priliku za Dansku vidjeli smo u režiji Delaneya i Højlunda pred sam odlazak na odmor. Eriksen je sjajno uposlio Delaneya, ovaj još bolje pronašao usamljenog Højlunda, a napadač Manchester Uniteda ne uspijeva svladati Manuela Neuera te na poluvrijeme odlazimo bez pogodaka.

Andersen od heroja do tragičara

Pri samom izlasku na drugo poluvrijeme Danci dolaze u vodstvo. Nakon zbrke u kaznenom prostoru lopta dolazi do Andersena, a branič Danske matira Neuera. No, nakon reakcije VAR-a, pogodak je poništen zbog minimalnog zaleđa u kojem se našao Delaney koji je asistirao Andersenu za vodstvo.

Minutu kasnije Andersen od heroja postaje tragičar. Nijemci su se sjurili prema protivničkom golu, a ubačaj Rauma pogađa u ruku danskog braniča i Oliver nakon VAR intervencije pokazuje na bijelu točku.

Siguran i iznimno precizan Havertz dovodi Njemačku u vodstvo. Igrala se 53. minuta.

Nekoliko minuta kasnije strijelac prvog pogotka izlazi 1 na 1 sa Schmeichelom, ali gađa malo pored vrata.

Danska uzvraća u 66. minuti. Pokušao je Højlund, ali Neuer je na mjestu.

Musiala presudio Dancima

Dvije minute kasnije Musiala baca Dance na koljena. Duga lopta Schlotterbecka dovela je do nesporazuma između danskog vratara i braniča, a to je iskoristio brzonogi Nijemac koji se sam sjurio prema vratima i udvostručio njemačko vodstvo.

Nakon toga utakmica je protekla u laganijem tempu, Danska je doživjela nokaut, a Nagelsmannovim igračima je odgovaralo smiriti situaciju.

Bilo je još prilika s obje strane, ali su vratari odrađivali posao najbolje kako znaju. Vrijedi napomenuti kako je Wirtz pogodio za 3:0 u sudačkoj nadoknadi drugog dijela, ali je gol poništen zbog zaleđa.

Rekorder Neuer

Također, Manuel Neuer je ispisao hvale vrijedan rekord. Legendarni vratar ubilježio je svoj 19. nastup na Euru i tako postao Nijemac s najviše nastupa, prestigavši legendarnog Bastiana Schweinsteigera.

Kopirati
Drag cursor here to close